Viorica Dăncilă l-a sunat vineri dimineață pe Klaus Iohannis pentru a discuta despre concediul său

0

Premierul Viorica Dăncilă l-a contactat vineri dimineață de președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre plecarea sa în concediu  și despre delegarea atribuțiilor către vicepremierul Paul Stănescu, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Premierul a vorbit cu președintele despre delegarea atribuțiilor vineri, 3 august, la patru zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Decizia privind delegarea atribuțiilor către Paul Stănescu în perioada 6-13 august a fost publicată în Monitorul Oficial pe 31 iulie. Reamintim că președintele Klaus Iohannis a cerut vineri Curții Constituționale soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională cu premierul Viorica Dăncilă.

Motivul invocat este faptul că premierul și-a luat concediu delegându-i atribuțiile vicepremierului Paul Stănescu. Șeful statului susține că ar fi trebuit informat pentru a-l putea desemna un interimar.

„Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru”, se arată în cererea președintelui.

Mai exact, Klaus Iohannis susține că premierul a omis să-i aducă la cunoștință „imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018”, împiedicând astfel acțiunea președintelui de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act.

Citește și Iohannis contestă la CCR delegarea lui Stănescu ca premier interimar, decisă de Dăncilă

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele