UDMR salută faptul că raportul Departamentului de Stat al SUA se referă și la profanarea cimitirului de la Valea Uzului

0

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a salutat într-un comunicat, că raportul anual privind libertatea religioasă al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii se referă – în secțiunea privind România – și la cauza cimitirului militar din Valea Uzului, transmite agenția MTI, citată de Rador.

 

Raportul amintește ca un exemplu negativ batjocorirea cimitirului de către primarul localității Dărmănești și de manifestările ”legionare” care au avut loc în acest cimitir și arată că primarul de la Dărmănești a ridicat cruci de piatră în cinstea militarilor români pe mormintele ostașilor maghiari.

Departamentul de Stat al SUA a dezaprobat și ritmul lent al restituirii bunurilor și imobilelor bisericești și, în acest sens, amintește de imposibilitatea recuperării în instanță a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, precum și de respingerea, pe baza unor motive invocate, a solicitărilor privind restituirea imobilelor bisericilor romano-catolice, reformate și evanghelice-luterane.

Comunicatul amintește că UDMR a ridicat problema privind profanarea cimitirului de la Valea Uzului la mai multe forumuri internaționale, iar președintele Uniunii, Hunor Kelemen, a informat personal pe unul din reprezentanții Departamentului de Stat al SUA, care a efectuat o vizită în România.

Președintele UDMR a prezentat fotografiile și înregistrările video realizate despre vandalizarea cimitirului care a avut loc pe 6 iunie 2019 secretarului de stat responsabil pentru Europa Centrală și Holocaust, Matthew G. Boyse, arătând comportamentul majorității față de o comunitate însemnată a unei minorități naționale care trăiește pe teritoriul țării într-o situație deosebit de dificilă.

UDMR își exprimă îngrijorarea din cauză că în România nu s-au înregistrat progrese în privința atenurării discursurilor de instigare la ură și în lupta împotriva intoleranței în ceea ce privește relațiile majoritate-minoritate, precum și ale diferitelor confesiuni religioase.

Hunor Kelemen și-a exprimat încrederea că va fi identificată o soluție care va reglementa în mod corespunzător cauza cimitirului de la Valea Uzului, menționând că, în acest sens, trebuie continuată munca comună începută de instituțiile responsabile cu îngrijirea mormintelor, cimitirelor şi monumentelor din România și Ungaria.

Citește și: Coaliția anti-amenzi: ALDE, Pro România şi UDMR

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele