Trump ar duce trupele americane din Germania spre Polonia

Probabil vom pleca din Germania în Polonia

0

Trupe americane vor fi “probabil” transferate din Germania în Polonia, a declarat miercuri preşedintele american, Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez, Andrzej Duda, fără să ofere detalii în legătură cu numărul acestora, relatează AFP.

Polonezii “ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, a spus liderul administraţiei de la Washington în faţa jurnaliştilor.

“Ne vom reduce forţele din Germania. Unele vor reveni acasă, altele vor merge în alte locuri, iar Polonia va fi unul din locurile acestea din Europa”, a adăugat el.

Preşedintele Statelor Unite, care de multă vreme reproşează Berlinului că nu contribuie suficient la cheltuielile militare ale NATO, a anunţat săptămâna trecută că doreşte să reducă semnificativ numărul soldaţilor americani staţionaţi în Germania, de la 52.000 la 25.000.

După acest anunţ, speculaţiile se concentrează asupra mutării unora dintre ei în Polonia, Varşovia solicitând cu insistenţă creşterea ajutorului militar american.

Aflat în grădina Casei Albe, şeful statului polonez a declarat miercuri că “nu îndrăzneşte să îi spună preşedintelui american unde să-şi trimită soldaţii”, dar a subliniat că i-a cerut acestuia “să nu retragă trupele americane din Europa” pentru a putea păstra securitatea continentului.

Baza NATO din Polonia: “Fort Trump”

 

Oficialii polonezi se referă în prezent la ”Fort Trump” mai degrabă ca la o figură de stil. Nu se mai discută despre o bază militară comparabilă cu cea din Ramstein în Germania. Conform informațiilor oferite de oficiali polonezi, Polonia va beneficia de transferul a încă 2000 de soldați americani, și nu 1000 așa cum fusese negociat în Septembrie 2019 în timpul precedentei vizite a lui Duda la Casa Albă.

În prezent în Polonia se află aproximativ 5500 de trupe americane, din care aprox. 80% sunt trupe rotative. Ei bine, există voci inclusiv printre experții militari americani care recomandă schimbarea regimului din rotativ în staționar, ceea ce ar presupune negocieri inclusiv în cadrul Alianței NATO, nu numai la nivel bilateral. Un element nou discutat de această dată este statutul acestor trupe. Americanii vor un statut legal de imunitate completă pentru soldații americani staționați în Polonia, un statut de imunitate legală mai larg decât al celor din Germania sau Japonia. Acest statut este și mai important pentru americani, fiindcă Comandamentul Corpului V al Armatei SUA din statul Kentucky va fi transferat în Polonia, iar din Germania de la baza aeriană din Spandhalem (din vestul Germaniei) vor fi redislocate 30 de avioane F-16. Astăzi va fi, de asemenea, semnat un nou Acord de Cooperare Militară bilaterală.

Suplimentar, SUA va transfera Poloniei 5 avioane militare de transport C130-Hercules, și, desigur va fi confirmat acordul pentru cumpărarea de către Polonia a 45 de avioane F-35. Pe lista de negocieri stă și subiectul procurării de către Polonia a două tipuri de elicoptere de atac – Boeing AH-64 Apache sau Bell AH-1Z Viper.

Agenda nu este însă dictată doar de chestiuni militare. Este așteptată semnarea unui memorandum pentru creditarea de către SUA a construcției unei centrale nucleare în Polonia. Și, nu putea să lipsească de pe masă dezvoltarea rețelelor 5G și securitatea în domeniul telecomunicației, dar și Inițiativa celor Trei Mări.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele