Toader va propune o OUG pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale și interceptări ilegale

0

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seara, că-i va propune premierului Viorica Dăncilă adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale.

El a precizat că va face această propunere într-un timp scurt, “după terminarea concediilor”.

“Voi propune doamnei prim-ministru și Guvernului adoptarea unei ordonanțe de urgență. O OUG care să modifice revizuirea ca instituție de reformare a unei hotărâri definitive în baza acestui 453 din Procedura Penală (art. 453 din CPP, care se referă la revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală – n.red.) . Ce înseamnă? Ca să îi dăm celui care are sentimentul că e condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, sa îi dam posibilitatea sa se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite o revizuire a hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe baza de interceptări sau protocoale.

Să facă o procedură de admisibilitate și dacă nu e vorba de protocol sau interceptare nelegală îi respinge și rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale să devină admisibilă cererea de revizuire și să o pună pe circuit în procedura de reformare”, a declarat Tudorel Toader, miercuri seara, la Antena 3.

Ministrul a precizat și ce ar urma în cazul în care un condamnat vrea revizuirea condamnării.

“Atunci noi ce vom face? Căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice, nu? Pronunțate pe interceptări sau protocoale, e nedrept să se execute pedeapsa… pe de altă parte, să-i dam încredere românului condamnat sau necondamnat ca justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția”, a adăugat Toader.

Citește și Macovei: Tudorel Toader l-a amenințat pe Augustin Lazăr ca în filmele cu gangsteri

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele