Tel Drum, Gazprom, mogulii Ion Țiriac și Ioan Niculae – câștigători potențiali după modificarea Codului Fiscal

0

Avalanșa de taxe și impozite anunțate marți de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, e dublată de o serie de facilități fiscale pentru diverse domenii. Printre posibilii beneficiari se numără compania Tel Drum, dar și oamenii de afaceri Ion Țiriac și Ioan Niculae.

Cum câștigă Tel Drum

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat marți că sectorul construcţiilor este declarat prioritar pentru 10 ani, taxele plătite de angajatori urmând să scadă în acest sector de la 41,5% la 21,25%.

Mai mult, contribuţia de asigurări sociale pentru angajații din construcții se va reduce cu 3,75%, a mai anunţat ministrul Teodorovici.

”Timp de zece ani de zile acest sector va avea o serie de facilităţi. Practic şi pe scurt se reduc taxele care sunt astăzi la 41,5% la 21,25% pentru companiile sau în fie, pentru cei care sunt în acest sector, companii, deci angajatori şi angajaţi. În aceeaşi perioadă contribuţia de asigurări sociale se reduce cu 3,75% pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate din activităţi din sectorul de construcţii”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Unul dintre marii jucători din piața construcțiilor este Tel Drum, companie apropiată de liderul PSD, Liviu Dragnea. În 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 155,8 milioane de lei, cu 580 de angajați.

Cum câștigă Ion Țiriac

Teodorovici a anunțat că statul va susține programul ”gROwth – investim în copii, investim în viitor” prin ajutoare de stat acordate a investiţiilor private în construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea și dotarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv.

De ce tocmai grădinițe cu profil sportiv, când guvernul PSD a ratat construirea de grădinițe normale, promisă în campania electorală din 2016? Edupedu.ro dezvăluie că, într-un interviu din aprilie 2018 omul de afaceri Ion Țiriac a declarat că ar fi cerut Guvernului să „îi dea 500 din ele“, cu o condiție – să le facă cum vrea el.

În aprilie, Țiriac anunța acest program, complet necunoscut pentru marele public. „Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară”, spunea Țiriac pentru Digi24, potrivit Edupedu.ro.

Vezi mai multe detalii pe Edupedu.ro

Ioan Niculae

O altă măsură anunțată de Teodorovici a fost plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în 2022. Promisă de ministru ca un sprijin pentru consumatorii casnici și industriali, măsura va lovi dur principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).

Unul dintre potențialii beneficiari majori ai scăderii artificiale a prețului este mogulul îngrășămintelor, Ioan Niculae, acționarul majoritar al grupului Interagro, aflat acum într-o situație economică dificilă. Niculae a încercat permanent să obțină prețuri cât mai mici la gaze – materia primă pentru îngrășăminte.

Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs. El a mai fost condamnat definitiv în 2015, când a primit o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul „mită pentru PSD”. din care a executat circa jumătate din sentință. Niculae a fost acuzat de procurorii anticorupţie şi considerat vinovat de instanţă de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană.

De notat că prețul mediu al gazelor în acest an e de circa 90 de lei/MWh, sensibil mai mic decât prețul din regiune, măsurat cu indicatorul hub-ului de la Baumgarten (Austria). Prețul din contractele bilaterale ale producătorilor cu marii clienți a fost chiar mai mic.

Gazprom

O altă modificare prevăzută de proiectul de OUG este obligația ca firmele să consume gaze de import. Ea este impusă prin modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, la care se adaugă următorul paragraf:

La articolul 181, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul conţinut:
„(9) Prin derogare de la prevederile alin. (1) – (8), în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, în conformitate cu reglementarile proprii ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici.”

Așadar, ANRE (Autoritatea de Reglementare) va stabili componența coșului de gaze (import și producție locală), ceea ce va duce la obligativitatea consumului de gaze naturale din import.

Or, singurul opțiune pentru gaze de import în acest moment este compania rusă Gazprom.

Cum câștigă compania maghiară MET Holding, controlată de oligarhi ruși și unguri

Un alt câștigător net va fi compania maghiară MET Holding AG, care a câștigat licitația pentru rezervarea de capacitate pentru exportul de gaze din România în Ungaria. Or, potrivit proiectului de OUG, MET Holding va putea cumpăra gaze românești la prețul stabilit arbitrar de guvern de 68 lui / MWh și să le vândă la prețul real al pieței din Ungaria (mult peste acest preț).

MET și MFGT (altă companie maghiară, deținută de operatorul maghiar de stat MVM) ar urma să controleze fluxul de gaze exportat din România spre Ungaria, un proiect strategic atât pentru București, cât și pentru Uniunea Europeană, care are ca scop tocmai scăderea dependenței statelor membre de gazele naturale din Rusia.

În acționariatul companiei maghiare au apărut oligarhi unguri apropiați de Viktor Orban, dar și afaceriști ruși cu conexiuni la Kremlin.

Datele oficiale de pe site-ul companiei maghiare MET arată că firma a scăpat în luna mai de acționarii ruși care s-au perindat de-a lungul timpului în conducerea sa. Dar un studiu din februarie 2016 al think-tankului German Council on Foreign Relations demonstrează schema prin care MET s-a transformat într-o suveică privată pentru sifonat banii publici din Ungaria, o companie în care se împletesc interesele oligarhilor maghiari, ale celor ruși și ale guvernului Viktor Orban. Analiza citată arată că guvernul maghiar a cedat practic MET monopolul accesului la gazoductul spre Austria, operațiune din care statul maghiar a pierdut, iar acționarii obscuri, ascunși în companii offshore din Cipru și Belize, au făcut profituri uriașe. Analiza mai arată că schema comercială, încheiată în 2015, nu ar fi putut funcționa fără consimțământul Gazprom, compania rusă care produce gazele comercializate de MET.

Citește și CCR îi dă câștig de cauză lui Dăncilă în conflictul cu Iohannis pe tema remanierii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele