Schema de deparazitarea externă și vaccinare la câini și pisici

0

Orice animal de companie are nevoie de deparazitări interne, externe și vaccinări pentru a preveni apariția musafirilor nepoftiți care pot transmite boli grave, uneori chiar fatale. Toate acestea sunt trecute într-un carnet de sănătate, parafate și semnate de medicul veterinar. Tot în carnetul de sănătate este trecut și codul numeric personal al fiecarui animal identificat prin microcipare și înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS).

Iubitorii de animale de companie trebuie să știe că Legea 258 / 2013 și Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A nr. 1 din 2014 obligă ca circulația câinilor pe teritoriul României să se efectueze numai dacă sunt identificați, înregistrați și vaccinați antirabic, însoțiți de carnete de sănătate.

Refuzul vaccinarii câinilor și pisicilor de către proprietarii acestora constituie contraventie și se sancționeaza conform HG 984/2005 reactualizată Art.5 lit. J, pct.3 cu amendă de 400-800 lei pentru persoanele fizice și 400-1000 lei în cazul persoanelor juridice.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adăposturi speciale, precum şi a animalelor sălbatice din grădini zoologice, circuri şi alte spaţii în care acestea sunt adăpostite, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează o dată la 3-4 luni (de 3-4 ori pe an)

Deparazitarea externă: pentru pisoi se face numai în caz de necesitate și numai cu produse speciale pentru pisoi.

Vaccinarea: se va face in principiu o data la 14 zile, începând cu vârsta de 6 săptămâni, fiind obligatoriu precedată de o deparazitare.

6 săptămâni: vaccin monovalent

8 săptămâni: vaccin polivalent

12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)

6 luni: vaccin antirabic

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE CÂINI ADULȚI

Deparazitarea internă: de 3-4 ori pe an

Deparazitarea externă: lunar

Vaccinarea: annual

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISOI

Deparazitarea internă: prima deparazitare internă se face la vârsta de 4-5 săptămâni, repetându-se la 12-14 zile; ulterior, deparazitarea se efectuează minim de 2 ori pe an.

Deparazitarea externă pentru pisoi se face numai în caz de necessitate și numai cu produse speciale pentru pisoi.

Vaccinarea:

8 săptămâni: vaccin polivalent

12 săptămâni: vaccin polivalent

12 săptămâni: vaccin antirabic

SCHEMĂ DEPARAZITARE ȘI VACCINARE PENTRU PISOI

Deparazitarea internă: minim 2 ori pe an

Deparazitarea externă: în funcție de regimul de viață al pisicii

Vaccinarea: anual

Sursa: www.ansvsa.ro

Citește și Semnal de alarmă pentru oieri: e sezonul unei boli contagioase

Articolul Schema de deparazitarea externă și vaccinare la câini și pisici apare prima dată în Agroteca.

Sursa: Schema de deparazitarea externă și vaccinare la câini și pisici

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele