Record de infectări în Chile, țară care a redus salariile președintelui, miniștrilor și parlamentarilor din cauza pandemiei

0
5202-de-cazuri-coronavirus

Chile a înregistrat luni un nou record de contaminări cu noul tip de coronavirus, cu 4.895 de noi infectări în doar 24 de ore, dintre care doi miniştri ai guvernului lui Sebastian Pinera, informează marţi AFP, citată de Agerpres.

 

Chile, o ţară cu 18 milioane de locuitori, a înregistrat 73.997 de infectări şi 761 de decese de la primul caz apărut pe 3 martie. În ultimele 24 de ore 43 de oameni au murit de COVID-19 în această ţară.

„Am fost informat că testul la COVID-19 pe care l-am făcut în urmă cu câteva zile s-a dovedit pozitiv. Din fericire, nu am simptome până acum”, a anunţat ministrul pentru lucrări publice, Alfredo Moreno, 63 de ani, pe contul său de Twitter.

Moreno a intrat în carantină preventivă după ce una dintre colaboratoarele sale a fost testată pozitiv la noul tip de coronavirus.

 

Ministrul energiei, Juan Carlos Jobet, 44 de ani, este de asemenea contaminat

 

Săptămâna trecută, trei senatori chilieni au fost testaţi pozitiv, ceea ce a dus la închiderea Senatului şi la organizarea de sesiuni parlamentare prin videoconferinţă.

Camera Inferioară a Parlamentului înregistrează şi ea o deputată contaminată cu COVID-19.

Santiago, în carantină din 16 mai, este principalul focar al pandemiei, cu 90% dintre cazurile din Chile. Până acum, guvernul chilian a mizat pe măsuri de izolare parţiale şi selective, precum şi pe o depistare în masă.

O lege ce prevede reducerea salariilor preşedintelui, miniştrilor şi parlamentarilor a fost adoptată luni în Chile, printr-o procedură legislativă accelerată ca urmare a epidemiei noului coronavirus.

„Trăim vremuri dificile şi ştiu că multe familii chiliene trec printr-o perioadă complicată. Ni s-a părut corect şi necesar să reducem veniturile cele mai mari ale administraţiei de stat pentru a putea disponibiliza un ajutor mai mare pentru clasa de mijloc şi pentru persoanele care au cel mai mare nevoie”, a declarat preşedintele conservator Sebastian Pinera.

Legea prevede crearea unei comisii tehnice care să stabilească periodic salariile înalţilor funcţionarilor guvernamentali şi ale consilierilor acestora „în conformitate cu criterii tehnice, obiective şi de austeritate”, a mai declarat preşedintele chilian.

Salariile parlamentarilor chilieni sunt printre cele mai mari din lume, cu un salariu brut de 11.500 de dolari (9.600 euro) şi suplimente salariale de o valoare echivalentă. Salariul minim în Chile este de aproximativ 350 de euro.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele