Rata șomajului, în SUA, a crescut la 4,4%, în martie, de la 3,5% în februarie, din cauza coronavirusului

0
Donald Trump

Economia americană a suferit, luna trecută, primele efecte ale crizei coronavirusului, rata şomajului crescând de la 3,5% în februarie – cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani – până la 4,4% în martie, a anunţat, astăzi, Departamentul american al Muncii, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

 

Aceasta este cea mai mare creştere a ratei şomajului de la o lună la alta înregistrată de SUA după 1975.

Tot luna trecută a luat sfârşit şi o perioadă record de 113 luni consecutive în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut. Departamentul american al Muncii a precizat că angajatorii au eliminat luna trecută 701.000 de locuri de muncă, după ce în februarie au creat 275.000 de locuri de muncă.

Cifrele oficiale sunt mult mai sumbre decât estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere a ratei şomajului până la 3,8% şi pe eliminarea a 100.000 de locuri de muncă.

“Economia a căzut în prăpastie. Oriunde te uiţi, Washingtonul şi guvernele statelor nu au fost pregătite pentru răspândirea rapidă a virusului şi efectele devastatoare provocate economiei de închiderea firmelor şi trimiterea acasă a muncitorilor”, a declarat Chris Rupkey, economist şef la MUFG în New York.

Raportul publicat astăzi de Departamentul Muncii ar putea accentua criticile cu privire la modul în care administraţia Trump a gestionat criza sanitară, preşedintele Donald Trump fiind deja criticat pentru că a minimalizat gravitatea pandemiei în prima fază.

Alte date statistice, publicate ieri, arată că un număr record de 10 milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj în ultimele două săptămâni din luna martie.

Având în vedere acest număr record şi faptul că majoritatea americanilor sunt în carantină la domiciliu, analiştii de la Oxford Economics estimează că un număr de 20 de milioane de locuri de muncă ar putea fi eliminate până la finele lunii aprilie, ceea ce “ar spulbera” precedentul record de 800.000 de locuri de muncă pierdute în luna martie 2009.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele