Rafila și Streinu-Cercel, pe lista de plată a ”Big Farma”

0

Rafila și Streinu-Cercel, pe lista de plată a ”Big Farma”. Proaspătul PSD-ist Alexandru Rafila și ilustrul medic Adrian Streinu-Cercel au avut în derulare contracte ”grase” cu companiile de medicamente, deși ei au și salariu la stat.

 

Problemele profesorului Rafila vin și din zona securității criminale din anii de după Război. Tatăl său este unul dintre securiștii comuniști care, se pare, au călcat în picioare țăranii români care nu voiau colectivizare.

Prin Fundația “Prof. Dr. Matei Balș“, una privată, controlată de doctorul Streinu-Cercel au venit bani de la marilor companii medicale ale lumii – Big Farma.

Alexandru Rafila PFA (persoană fizică autorizată) a încheiat în noiembrie 2013 un contract de “servicii medicale (cercetare)” cu Fundația “Prof. Dr. Matei Balș”, după cum arată o declarație de interese a profesorului Rafila de acum câțiva ani.

Conform acestui document, contractul ar fi fost valabil timp de 18 luni și i-ar fi adus lui Rafila 45.000 de lei.

Profesorul Rafila este salariat al Institutului “Prof. Dr. Matei Balș”, dar are și un contract cu fundația omonimă.

Vezi și Streinu-Cercel, fost partener al afaceristului care a adus măști periculoase din China

Fundația “Prof. Dr. Matei Balș” nu are nici o legătură cu Institutul “Prof. Dr. Matei Balș”, ci exclusiv cu Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului, după cum arată o investigație a RISE Project:

“Fundația este o organizație privată, fondată și prezidată ani de zile de Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului de stat cu același nume. Acum, mai e doar membru.

Funcționează în incinta spitalului, la Pavilionul IV, lângă Urgențe, într-o cameră de 20 de metri pătrați. Apare și pe site-ul oficial al Institutului cu o ditamai reclama care te îndeamnă să-i donezi 2% (…).

Nu sunt alte detalii, dar realitatea contrazice reclama. Și Institutul finanțează fundația.

Trei doctori și trei economiști, toți aflați sub comanda lui Streinu-Cercel la spital, îl încadrează oficial și în comitetul de conducere al fundației. Printre ei îi găsim pe dr. Mariana Mărdărescu, infecționist la secția de copii și coordonatoare a Programului Național de HIV, pe dr. Viorel Ispravnici (achiziții publice) și pe directorul medical al Institutului, dr. Sorin Petrea.”

Dar e mult mai grav decât atât, potrivit aceleiași investigații: între ianuarie 2014 și mai 2016, în fundație au intrat aproape cinci milioane de lei de la giganți ai industriei farma. Aproape jumătate din sumă, 2,1 milioane de lei, a fost retrasă cash de la un bancomat de lângă Institut.

“Între 2014 și 2016, fundația a primit 5 milioane de lei de la șapte dintre cele mai mari corporații farma din lume. „Păi foarte bine c-a primit.” Ce s-a întâmplat cu banii? „Păi v-arăt. V-arăt pe loc.” 2,1 milioane au fost retrase cash, de la bancomatul BCR de lângă spital. „Fundația nu are carduri. Cine are cardul?” N-am ști noi. Poate doamna Cruceru de la Juridic? „Doamna Cruceru, într-adevăr, manageruiește fundația, dar nu știu de chestia asta.”

Fiica dumneavoastră a primit bani de la Fundație pe persoană fizică. „Cum să nu? Toată lumea are contracte cu fundația. Pentru cercetare. Că de la Institut eu nu pot să dau bani. Ăsta e scopul fundației: să asigure fonduri pentru diverse cercetări.”

Deci e un liant, un intermediar? „Exact.””

Vezi care este cel mai bun purificator de aer anti coronavirus

Ciolacu și Dâncu încearcă să-l curețe pe Rafila de trecutul odios al tatălui, nu de Big Farma

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a sugerat că Alexandru Rafila, care deschide listele social-democraţilor la Camera Deputaţilor în Bucureşti, s-a făcut medic pentru a „răscumpăra păcatele tatălui”, maior la Securitate.

”Eu nu cred (că tatăl lui Alexandru Rafila a fost seful Securităţii Arad – n. red.) … voi vorbi cu domnul Rafila. Dar putem să pedepsim pe cineva pentru păcatele strămoşilor? Are vreo vină dacă s-ar adeveri că tatăl lui a fost un ticălos? Poate toată viaţa a suferit şi el din cauza asta. Doar în vremea de tristă amintire originea sănătoasă era un criteriu. Aşa s-a ajuns la crime. Ce spuneţi dacă fiul unui torţionar s-ar face medic pentru a vindeca parte din suferinţa lumii pentru a răscumpăra păcatele tatălui? Nu ar fi o poveste frumoasă şi de un umanism total?”, a declarat Dîncu pentru Ziar de Cluj.

După ce l-a luat în ”arca” PSD, preşedintele Marcel Ciolacu a confirmat însă că maiorul de Securitate Alexandru Rafila, fost şef al Securităţii din Arad în perioada 1948-1949, este tatăl lui Alexandru Rafila, candidat PSD pentru un post de deputat.

Ciolacu susţine însă că securistul Rafila nu este vinovat de moartea celor 29 de ţărani de pe Valea Crişului Alb care s-au opus colectivizării.

Ciolacu pare să nu pară interesat de faptul că securitatea comunistă din perioada 1948-1952 este cel mai mare criminal pe care România l-a cunoscut vreodată.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele