Raed Arafat: Sper ca testările sistemului RO-ALERT să înceapă către sfârşitul anului

0

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că speră ca testările sistemului RO-ALERT să înceapă către sfârşitul anului, el afirmând în legătură cu pregătirile pentru iarnă, prognozele meteorologilor şi exerciţiile de alarmare că fac parte din normalitate şi nu trebuie să fie cineva speriat.

Citiți și Ponta: Arafat este prin ceea ce face la fel de bun român că cei mai mulţi dintre noi

Raed Arafat a afirmat că sistemul RO-ALERT se află în afaza de achiziţie, urmând să fie testat până la sfârşitul anului.

“Noi sperăm ca testările sistemului RO-ALERT să înceapă către sfârşitul acestui an pentru că aici suntem mai mulţi actori. Actorul unu este Guvernul şi partea noastră, actorul doi sunt firmele de telefonie mobilă care trebuie să se adapteze să facă partea lor şi binenţeles după aceasta putem să intrăm în testări şi după testări, bineînţeles să vedem care sunt modalităţile de funcţionare cele mai bune pentru că sistemul nu include un singur mecanism de alertare, va fi un sistem care va include şi aplicaţia, şi partea de cell broadcasting, va include poate conexiuni inclusiv la media, deci va fi un sistem mai complex”, a spus Raed Arafat.

El a precizat că se negociază cu mai multe firme pentru sistemul RO-ALERT.

“Ce pot să vă spun este că specificaţiile tehnice sunt gata, acordul de asociere, care ne e necesar licitaţiei, între IGSU-STS e semnat, deci suntem acum în faza în care se va derula negocierea care merge pe un regim accelerat, dar asta nu înseamnă că îl incredinţăm unei firme anume şi se va negocia cu peste cinci firme din ce ştiu pentru a alege oferta cea mai bună pentru un astfel de sistem şi sistemul cel mai potrivit pentru noi”, a mai afirmat Arafat. î
Secretarul de stat a mai spus pe lângă acest sistem, există şi aplicaţia DSU, iar în curând şi televiziunile vor putea emite avertizările emise de autorităţi.

“Este sistemul RO-ALERT cu care deja suntem pe linie dreaptă, pe partea de achiziţe. după achiziţie, pe partea de implementare sunt convins că echipele care lucrează şi la nivelul IGSU şi la nivelul STS şi al DSU lucrează în ideea de a-l implementa cât mai rapid posibil şi a intra în testări, pe lângă asta, aplicaţia departamentului care dă informaţii şi tot pe partea de alertare, pe lângă aceasta o să vedeţi că va apărea TVR-ul de fapt care e prima televiziune care va începe să emită avertizările noaste fie la nivelul crollului sau chiar prin întrerupere de emisiuni dacă este neceasr şi deja am stabilit acest lucru, avem deja un acord semnat cu Antena3 urmând să semnăm sper şi cu alte televiziuni să facem acelaşi lucru, astea sunt parte din pregătiri”, a spus Arafat.

În legătură cu pregătirile pentru iarnă, el a precizat că prognozele meteorologilor şi exerciţiile de alarmare fac parte din normalitate şi nu trebuie să fie cineva speriat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele