PSD-iștii juriști s-au speriat de coronavirus, au acceptat condițiile lui Arafat pentru carantinare și izolare

0

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a declarat la şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care se dezbate proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea, că, în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităţilor “să-şi facă treaba”.

 

Arafat a precizat că proiectul introduce definiţia carantinei şi izolării din regulamentul sanitar internaţional, iar detaşarea personalului medical pentru îngrijirea pacienţilor cu COVID-19 se va face pe o perioadă de maximum 30 de zile.

“Am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR şi am luat în seamă toate aspectele ridicate privind măsurile pe care le luăm pentru combaterea răspândirii şi pentru răspunsul la situaţia cu COVID-19, dar proiectul de lege nu este făcut numai pentru asta este un proiect mai general care prevede toate aspectele legate de carantinarea în situaţii epidemiologice de risc biologic. În corpul legii sunt mai multe definiţii care să clarifice fiecare dintre termenii folosiţi. Pentru carantină şi izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internaţional, nu am mai rămas pe terminologia folosită în România. Atunci a rămas carantinarea pentru persoanele care sunt potenţial infectate şi care sunt sănătoase şi care sunt în perioadă de incubaţie, iar din punct de vedere al izolării se referă la persoanele bolnave care sunt deja afectate, acolo se vorbeşte de izolarea şi internarea persoanelor”, a explicat el, la şedinţa Comisiei juridice care se desfăşoară online.

Potrivit secretarului de stat în MAI, au fost atinse mai multe aspecte ce ţin de coordonare, de modul în care se emit anumite acte, dar şi de publicarea ordinelor.

Raed Arafat a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Parlamentului unde a explicat de ce anumite aspecte trebuie “să fie aşa cum au fost puse în lege”, menţionând că alte articole au fost modificate şi “au devenit mai puternice şi mai bine scrise”.

“Pot să spun că acest proiect, aşa cum l-am finalizat cu toţi, este un proiect care este valid şi care ne permite să ne facem treaba”, a transmis el.

O discuţie lungă a vizat detaşarea personalului. “Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă din punct de vedere al personalului şi al asigurării personalului în spaţiile unde îngrijim pacienţii cu COVID. Astfel, s-a decis că este posibilă detaşarea prin ordin al Ministerului Sănătăţii sau al coordonatorului, pe o durată limitată de maximum 30 de zile. Bineînţeles, ordinele pot fi contestate de respectivele persoane, numai că asta a fost singura soluţie să acoperim nevoile. (…) Ne confruntăm cu o situaţie diferită faţă de luna aprilie. În luna aprilie situaţia ne-a permis să avem mai mulţi medici detaşaţi în secţiile care se ocupau de pacienţi cu COVID. Am ajuns până la 300 şi ceva pacienţi internaţi la Terapie intensivă. (…) Acum problema devine mai complexă. (…) De aici, detaşarea şi managementul resurselor umane devine importantă”, a subliniat Arafat.

Comisia juridică discută proiectul de lege, care va intra în dezbaterea plenului Camerei în şedinţa de joi seară.

Parlamentul va da votul pe o lege a carantinării “coerentă” şi “eficientă”, care să-i protejeze pe români, a declarat, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, după întâlnirea pe tema acestui act normativ cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele