PNL pus la zid. Decizia lui Cîțu de a-și depunde mandatul de premier a stârnit indignarea liderilor partidelor politice

0

Florin Cîțu a decis, astăzi, cu puțin timp înainte de ședința Parlamentului în care ar fi urmat să fie votat noul Executiv, să-și depună mandatul, decizie care nu doar că a surprins întreaga țară, dar a și fost aspru criticată de  mulți dintre liderii partidelor politice de la noi.

 

În timp ce, atât Florin Cîțu, cât și alți lideri din PNL afirmă că această decizie a fost luată cu “responsabilitate, transparență și profesionalism”, reprezentanții celorlalte partide politice de la noi consideră că, în contextul crizei generate de coronavirus, decizia este rușinoasă pentru PNL, iar situația cauzată de aceasta, rușinoasă pentru România.

 

Redăm, în continuare, afirmațiile lui Florin Cîțu

 

Domnul Cîțu, a precizat pe pagina sa de Facebook următoarele: “Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru a avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi. Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulțumesc pentru încredere și susținere. #RomaniiTrebuieSaStie”.

 

Liderii de partid răspund deciziei lui Cîțu

 

Liderul USR, Dan Barna, a precizat, printre altele,  într-o transmisiune pe pagina sa de Facebook, că ceea ce s-a întâmplat astăzi este rușinos: “Rușine, PNL! (…) Astăzi am văzut niște lideri politici ai României mici, meschini, care au optat pentru un joc politicianist în fața unei decizii majore și ferme pe care o aștepta întreaga țară. România aștepta, astăzi, de la noi, de la Parlamentul României, învestirea unui Guvern care să poată să se ocupe din acest moment de felul în care ne apărăm părinții, bunicii, copiii de perspectiva virusului care năpădește, în momenul de față, în România. Ce-am avut? Am avut o bătaie de joc și o ironie la adresa oricărei legi democratice prin care premierul desemnat, care știa că avea majoritatea pentru a învesti un govern, a plecat acasă cu coada între picioare, depunându-și mandatul. Este rușinos pentru ceea ce înseamnă perspectivele și credibilitatea statului român în aceste momente de criză.(…) Nu părem o clasă politică schizofrenică, care nu este atentă și nu înțelege de ce le pasă cetățenilor? Da! Jocul anticipatelor era o miză valabilă în urmă cu trei săptămâni sau cu o lună. Astăzi, întreaga țară este disperată de coronavirus, iar Parlamentul României, președintele Klaus Iohannis și PNL au arătat, astăzi, că preocuparea este tot acest joc meschin, ridicol și politicianist de a muta pozițiile și de a-și sigura niște voturi potențiale. Ceea ce s-a întamplat astăzi este rușinos si ne lasă un gust foarte amar legat de cât de solidari și responsbili putem fi în fața acestei crize, în condițiile în care, astăzi, toată România se uita la noi. Aceasta este poziția mea, personală, și a Alianței USR-Plus, pentru că este un mesaj de care România are cu adevărat nevoie”!

Întrebat de jurnaliști, liderul USR a mai precizat că Alianta USR-PLUS a avut, și are în continuare, o propunere de premier, Dacian Cioloș. De asemenea, Dan Barna a exclus participarea la un guvern de uniune națională cu PSD.

Totodată, în legătură cu acest subiect, Dacian Cioloș, liderul PLUS, a scris pe Facebook: “Domnul Cîțu era ieri hotărât să-și asume mandatul de prim-ministru. Știu asta foarte sigur! Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore? Cine și ce jocuri face? Țara are nevoie de un guvern stabil. O majoritate se contura să susțină instalarea guvernului. Lumea se pregătește să lupte cu criza de sănătate și cu criza economică și PNL joacă baba-oarba cu guvernul. Nu știu cine/ce calcule și-a făcut, dar acest  joc politic al PNL în momentele pe care le trăim este IRESPONSABIL. Cui îi e teamă de guvernare? Nouă nu”!

Victor Ponta, președintele partidului Pro România, a precizat, de asemenea pe pagina sa de Facebook, că “în timpul celei mai mari crize din ultimii 50 de ani, avem la Putere cei mai iresponsabili politicieni. Rușine”!

Domnul Ponta a mai declarat: “România este în război acum, nu în război cu o armată inamică, ci cu o criză cu care nu ne-am mai confruntat niciodată şi cu care nu ştim cum să luptăm, nu ştie nimeni de fapt. Şi în război e numit un general să conducă guvernul şi fuge cu un sfert de oră înainte. În mod normal, într-o ţară normală îl împuşcau pentru dezertare şi pe el şi pe toţi ceilalţi ai lui. I-aţi văzut pe liberali ce îşi dădea palme de fericire că a fugit Cîţu. Din punctul meu de vedere, de astăzi, PNL este la fel de periculos precum coronavirusul. În momente importante când oamenii astăzi aşteptau să afle ce se întâmplă cu sănătatea, ce se întâmplă cu frontiera, ce se întâmplă cu măsurile economice, au fugit, au dezertat. Nu am întâlnit, nu veţi mai întâlni niciodată, în nicio ţară, nicio situaţie ceva asemănătoare”.

Victor Ponta susține că, responsabili pentru această situație sunt, în primul rând, Florin Cîțu, PNL, Orban, “care probabil l-a forțat”, Iohannis, “care a acceptat această retragere, cei care au venit cu această idee”, adăugând: “Acum două săptămâni, când l-am propus pe Raed Arafat ca premier toți au râs de mine,  acum singurul care mai conduce ceva în România, de fapt, este Raed Arafat. Cred în continuare că PNL s-a descalificat ca partid să mai facă o propunere, deja este a doua făcută în bătaie de joc, în mijlocul unei crize”.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat la ceea ce s-a întâmplat astăzi, postând pe pagina sa de Facebook: „Un guvern condus de Florin Cîțu ar fi fost un lucru rău pentru România! Am spus asta de la început. Dezastrului  economic, produs de acesta din funcția de ministru de Finanțe, i-ar fi urmat un dezastru în sănătate. Retragerea lui Cîțu este, însă, un gest de un cinism grosolan. PNL a demonstrat că este mai importantă reglarea de conturi în partid decât siguranța și sănătatea românilor. Și, dacă se poate ceva mai grav decât atât, este că până și acum PNL continuă să vorbească doar de alegeri și funcții. Repet, românii au nevoie de o persoană capabilă să inspire în primul rând încredere și care să gestioneze corect situația în care ne aflăm. PSD este pregătit să facă audieri cât mai rapide (inclusiv sâmbătă și duminică) pentru a avea un guvern funcțional”.

În cadrul unei declarații susținute la Parlament, după decizia lui Florin Cîțu, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook, următarele: “Cea mai neverosimilă situație cu care mă întâlnesc de 30 de ani. Este literalmente o desconsiderare a instituției Parlamentului, este o bătaie de joc la adresa Parlamentului, dar, până la urmă, ce este mai grav este că e o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Asistăm la o mascaradă fără de sfârșit. Premierul desemnat a făcut un fel de simulare de consultări, miniștrii au venit în Parlament, comisiile s-au reunit, au fost audiați miniștrii, și, în momentul în care trebuia să vină la votul de învestire dă bir cu fugiții. Este un comportament iresponsabil. Spuneam că este o bătatie de joc, este un fel de golănie. Este similar cu jocul alba-neagra pe care îl vedem practicat în anumite locuri. Nu există așa ceva cred că în întreaga lume. E o RUȘINE pentru PNL! E o RUȘINE pentru Iohannis că face astfel de desemnări în bătaie de joc, cu iresponsabilitate, mai ales în această perioadă de criză. Le cer să se trezească! Nu suntem bătaia de joc a lor și nu se poate ca o țară întreagă să fie ținută la cheremul unor iresponsabili! Președintele acționează iresponsabil, Orban la fel. E momentul să vină cu picioarele pe pământ, mai ales când suntem confruntați cu această criză uriașă care vedeți cât de repede se extinde, vedeți ce măsuri excepționale se iau în întreaga lume, care merg până la închiderea granițelor și noi ne jucăm de-a desemnarea prim-ministrului, care dă bir cu fugiții în ultima clipă. Eu sunt atât de indignat, pentru că nu mi-am imaginat vreodată că vom ajunge să ne comportăm așa. Nici în republicile bananiere nu se întâmplă aceste lucruri”.

Întrebat de presă cum va proceda ALDE dacă se va veni cu propunerea Orban din partea președintelui, domnul Tăriceanu a precizat: “Nu știu, o să vedem. Probabil că președintele o să trebuiască să facă iar consultări, pentru că acum consultările au devenit un fel de lait motiv. Ne ducem la consultări degeaba, ca să vină iar cu o propunere în batjocură”.

Printre cei care au reacționat în urma întâmplărilor de astăzi se numără și Eugen Tomac, liderul PMP, care a declarat citat de  Ziare.com, că PNL trebuie să se trezească la realitate.

Liderul PMP a adăugat: “Avem datoria să punem capăt oricărei aventuri politice chiar acum”. Tomac face pe Facebook un apel la responsabilitate și celeritate pentru instalarea “unui Guvern legitim cu puteri depline care să treacă România peste furtuna îngrozitoare pe care o traversează acum”. PNL trebuie să se trezească la realitate”.

Nu în ultimul rând, Florin Roman, liderul deputaților PNL,  a afirmat, citat de Ziare.com, că gestul lui Florin Cîțu este unul “de mare responsabilitate”, în contextul epidemiei de coronavirus și a explicat că Ludovic Orban va prelua frâiele Guvernului, în calitate de “comandant” al liberalilor.

“Cel mai bine pentru România este ca în timpul războiului să nu schimbi comandantul”, a mai declarat domnul Roman, adăugând: “Colegul nostru Florin Cîțu s-a consultat cu colegii și a luat decizia de a face acest pas. Ludovic Orban, ca premier interimar, care a gestionat de la început situația, este mandatat de colegii din PNL să strângă toată clasa politică în jurul lui, toată societatea civică, tot ce e bun în țara asta. Doar împreună vom reuși să limităm efectele nocive ale epidemiei de coronavirus”.

Întrebat de ce abia acum a ales Florin Cîțu să-și depună mandatul, Roman a răspuns: “În momentul în care a fost desemnat, nu aveam evoluția asta îngrijorătoare a coronavirusului”.

De asemenea, întrebat dacă Florin Cîțu a fost desemnat premier ca să “nu treacă”, Florin Roman a spus că “nici vorbă de așa ceva”.

 

Citește și: Azi aflăm dacă avem Guvern: Cîțu merge în Parlament cu ministrii propuși

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele