Pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva sub COVID-19

0

Pelerinajul de hramul Sfintei Parascheva, de pe 14 octombrie, de la Iași, va fi cu reguli noi pentru toată lumea. O serie de evenimente devenite tradiționale la mijlocul lunii octombrie au fost anulate.

 

Pelerinajul și sărbătoarea Iașiului, care se desfășoară în paralel, vor fi anul acesta cu totul altfel.

Primăria a anunțat deja o serie de măsuri pentru prevenirea răspândirii de coronavirus COVID-19.

Vor fi stabilite culoare stricte de trecere către și dinspre racla cu moaște, iar slujba din ziua de 14 octombrie va putea fi urmărită pe ecrane în mai multe puncte din municipiul Iași.

Astfel se încearcă evitarea aglomerației în zona Catedralei Mitropolitane, unde se adunau până acum mii de oameni.

​Pelerinajul Sf. Parascheva de la Iaşi s-a încheiat! 150.000 de oameni s-au închinat la moaște

S-a renunțat anul acesta și la tradiţionalele festivaluri ale vinului, la târgul alimentar și nici nu vor mai fi autorizate puncte de vânzare ale obiectelor de cult.

Sfînta Cuvioasă Parascheva

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea) „Sfânta Vineri”, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

Pelerinaj în București de Sfântul Dimitrie cel Nou

S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și ”binecredincioși”.

Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași

Vezi un purificator de aer anti-coronavirus pe Casoteca.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele