Pe cine trimit partidele la ASF, ANRE și Consiliul Legislativ

0

Parlamentul urmează să aprobe în această săptămână numirile în funcții importante la vârful unor instituții aflate în subordinea forului legislativ. Miercuri, deputații și senatorii votează propunerile făcute de partide pentru ASF, ANRE și Consiliul Fiscal. Pozițiile sunt remunarate cu mii de euro, iar în cazul șefului ASF venitul lunar ajunge chiar la 15.000 de euro.

 

Conform ordinii de zi a ședinței de miercuri, parlamentarii nu votează și numirile de la Curtea de Conturi unde printre cei care ar urma să ocupe o funcție se numără senatorul PSD, Niculae BădălăuClaudia Boghicevici din partea PNL sau Adrian Popa de la USR.

Cea mai râvnită poziție, pentru care s-au bătut și senatorul PSD, fost ALDE, Daniel Zamfir, dar și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, este cea de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, care a rămas fără șef după plecarea lui Leonardo Badea la BNR.

 

Consens între partide pentru șefia ASF. Niculae Bădălău mai așteaptă până să ajungă la Curtea de Conturi

 

În urma negocierilor dintre partidele politice, președinte al ASF va fi Nicu Marcu, fost parlamentar USL, propus de PNL, dar considerat un apropiat al președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Marcu este susținut și de PSD, dar și de Pro România. Nicu Marcu este actualul vicepreședinte al Curții de Conturi, iar plecarea sa la ASF lasă un loc liber pe care va fi mutat socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu. Sârbu a prins doar un rest de mandat în funcția de consilier de conturi, iar pentru a rămâne pe o poziție în instituție poate fi mutat doar pe alte resturi de mandat, pentru că legislația nu permite două mandate consecutive. Mandatul lui Ilie Sârbu, numit la Curte în 2015, expiră anul acesta.

Numirile la Curtea de Conturi au fost amânate tocmai pentru a se oficializa plecarea lui Nicu Marcu la ASF, urmând ca în perioada următoare să fie stabilită o nouă ședință de plen reunit pentru a fi votate și aceste numiri.

Pe lângă șefia ASF parlamentarii vor vota miercuri un vicepreşedinte şi doi membri la ANRE și un preşedinte Secţie de drept public şi un preşedinte Secţie de drept privat la Consiliul Legislativ.

 

Liberalii au obținut funcția de vicepreședinte al ANRE

 

La Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei liberalii au obținut după negocieri funcția de vicepreședinte (eliberată de Marian Neacșu), poziție pe care cel mai probabil ar urma să meargă Teodor Atanasiu, care a fost până acum membru în Comitetul de Reglementare.

Liberalii au convocat luni o ședință a Biroului Executiv în care vor vota nominalizările partidului pentru funcțiile scoase la bătaie în Parlament: șefia ASF, un post de vicepreședinte la ANRE, un consilier la Curtea de Conturi și două numiri la CNCD.

La ANRE, PSD-ului i-au revenit două numiri, ambele în Comitetul de Reglementare, unde ar urma să fie trimiși Marian Neacșu și Iulian Iancu

Iancu a fost propus vicepremier pe probleme economice de Viorica Dăncilă, însă a fost respins de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, deputatul PSD și-a dorit și în trecut o poziție la ANRE, însă în 2019, Marcel Ciolacu a negociat cu Victor Ponta numirea la vârful instituției a lui Marian Neacșu.

De asemenea, tot miercuri, Parlamentul votează și propunerile pentru Consiliul Legislativ. Conform unor surse politice ambele numiri vor fi făcute de PSD, urmând să fie trimiși în Consiliul Legislativ deputatul Sorin Lazăr, președinte al Comisiei de Buget și deputatul Ion Călin, vicepreședinte al Comisiei de Administrație.

Ședința în care vor fi votate toate aceste numiri este programată miercuri, la ora 14,00, iar votul va fi secret cu buletine, fiind necesară prezenţa fizică a parlamentarilor.

Citește și: Ciolacu: PNL a ales calea cea mai proastă

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele