Olguţa Vasilescu vede în cele din urmă niște scăderi, dar apreciază că: “Scăderile salariale din sănătate şi din asistenţă socială în februarie sunt normale, pentru că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare”

0
salariile-invatamant-mai-mari-15-la-suta

În mod normal știrea ar fi fost că după 1 an și 3 luni de contre, ministrul muncii observă cum românii au avut sau nu au avut dreptate în privința evoluției salariale. Totuși, nu asta este cel mai important, ci faptul că românii au încasat mai puțin din vina lor pentru că ar fi avut prea multe zile libere, logic, nu?

Dacă dăm timpul înapoi, până acum aproximativ 1 an, salariile nu doar că creșteau zi de zi la tăblița din platoul televiziunilor, fie cu 100%, fie cu 200% dar le și egalau pe cele din Occident. Prin programul de guvernare, invocat cu fiecare ocazie de PSD și în numele căruia s-au schimbat două guverne proprii, oamenii au observat că după atâta laudă și vorbă, salariile nici măcar nu au rămas la fel, ci au scăzut.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.

“Creşterile din învăţământ sunt de la data de 1 martie, nu sunt în luna februarie. Au fost în luna februarie (creşteri – n.r.) cu aproximativ 4% pe net. Sigur că în februarie nu au fost alte creşteri, dar în luna martie este o creştere de 20% în învăţământ şi sănătate, unde se creşte direct pe grila din 2022. Dacă mă întrebaţi unde au fost scăderi în luna februarie faţă de luna ianuarie, mai precis în sănătate şi în sectorul de asistenţă socială, vreau să vă spun că e normal să se întâmple acest lucru, dat fiind faptul că în luna ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis cele opt zile de weekend, şi zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar opt zile nelucrătoare”, a declarat Olguța Vasilescu, potrivit News.ro.

Ministrul Muncii a spus că salariile încasate vor fi mai mici şi în luna mai, atunci când vor fi virate salariile din luna aprilie. “Aşa cum bine ştiţi, zilele nelucrătoare în sănătate şi în asistenţă socială se plătesc altfel, pentru că acolo este spor de până la 100%. Este logic că fiind mai multe zile nelucrătoare care se plătesc cu spor de până la 100% în luna ianuarie, să fie mai mari creşterile în ianuarie decât în februarie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai”, a mai explicat Mnistrul Muncii.

Câştigul salarial mediu net a crescut în februarie cu 11,2%, la 2.487 lei, faţă de luna februarie a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). “În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.

Ministrul Muncii a mai spus miercuri că pensiile nu au fost virate înainte de Paşti pentru că ar fi însemnat ca unii pensionari să primească două pensii în aceeaşi perioadă, iar următorii bani să le intre după şapte săptămâni.

Citește și Salariile din învăţământ vor fi plătite în 13 aprilie

“Pentru că până acum Paştele cădea cu două zile după ce se dădeau pensiile în mod normal. Acum, pensiile s-au plătit între 15-27. Dacă le-am fi plătit înainte de Paşte, ar fi însemnat ca unii să ia două pensii în aproximativ aceeaşi perioadă şi să mai primească următoarea pensie pe data de 27 mai, deci era foarte greu pentru un pensionar să reziste şapte săptămâni fără pensie”, a afirmat Olguţa Vasilescu, potrivit News.ro.

Întrebată de ce nu au primit toţi bugetarii salariile înainte de Paşti, aceasta a spus: “La ministerele la care s-au cerut (salariile au intrat – n.r.). La ministerul meu, de exemplu, nu s-au dat pentru că nu au solicitat angajaţii. Au spus că vine şi data de 1 mai şi trebuie să aibă bani şi de 1 mai”.

 

Autor: Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele