Oamenii de afaceri din România estimează, pentru 2020, o depreciere a monedei naționale în raport cu principalele 3 valute

0

Cursul euro în raport cu leul ar putea fluctua, anul acesta, în intervalul de 4,85 – 4,90 lei, cel al dolarului american în raport cu moneda națională între 4,40 – 4,55 lei, iar cel al francului elvețian între 4,4 – 4,65 lei, estimează cele mai multe dintre companiile chestionate de Moneycorp şi Frames, într-un sondaj privind dinamica evoluţiei de pe piaţa valutară românească.

Potrivit unui comunicat de presă al firmei de consultanţă Frames, evoluţia deficitului comercial şi situaţia macroeconomică generală internă reprezintă principalele argumente luate în calcul de mediul de afaceri.

Sondajul a fost realizat online, iar reprezentanţii a peste 1000 de companii medii şi mari din domenii diverse – precum IT&C, asigurări, importatori de produse metalurgice şi echipamente industriale, FMGC şi turism – au fost invitaţi să răspundă, relatează Agerpres.

Şi în privinţa dolarului, oamenii de afaceri chestionați anticipează o depreciere semnificativă a leului în 2020, peste pragul de 4,55 lei/dolar.

În acest context, Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România, a afirmat: “Aprecierea euro (aproximativ 0,8%) şi a dolarului (aproximativ 2,8%) faţă de leu din acest început de an, anticipată de Moneycorp încă de anul trecut, are cauze multiple, atât de ordin intern, cât şi extern. Creşterea importurilor, mai ales în zona de consum, cu 4,1% în primele 11 luni din 2019 (79,68 miliarde de euro) faţă de perioada similară din anul precedent, se află în prim-plan. În plus, am asistat, în ultima perioadă, la o temperare a avansului exporturilor româneşti, la 1,7% (64,17 miliarde de euro). Puse cap la cap, aceste evoluţii au fost de natură să accentueze deficitul balanţei comerciale (15,51 miliarde de euro), în creştere cu 2,1 miliarde de euro faţă de primele 11 luni din 2018, şi să pună presiune pe cererea de euro şi dolari. Bineînţeles, deprecierea monedei naţionale vine într-un context regional, în care şi alte monede s-au depreciat semnificativ faţă de EUR (HUF – 3%, PLN- 2%), ca urmare a evoluţiilor fluctuante din pieţele internaţionale”.

O altă monedă în legătură cu care respondenții estimează că se va aprecia semnificativ, anul acesta, față de leu este francul elveţian – 31% dintre cei care au răspuns sondajului cred că francul elveţian va ajunge la o cotaţie între 4,50 lei şi 4,65 lei până la finele anului, iar 25% îl estimează în intervalul 4,4 lei – 4,5 lei.

Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp România, a opinat, totodată: “Există deja semnale evidente de încetinire în comerţul internaţional, iar bursele au tras primul semnal de alarmă major. Astfel, indicii burselor americane şi europene au scăzut cu peste 10% în numai patru zile de la anunţarea primelor cazuri de coronavirus în Italia, alimentând temerile globale de recesiune, înregistrând practic cea mai mare scădere nominală de la criza financiară din 2008. Iar efectele unei astfel de unde de şoc vor persista pe termen lung, dacă epidemia nu va trece rapid. Este încă prematur să putem estima dimensiunea declinului pe termen lung în economia românească. Însă, este cert că, pe termen scurt, în cazul unei carantine extinse, aceasta va genera o scădere masivă a producţiei, fapt ce poate determina atât întârzieri la livrări, cât şi creşteri de preţ în majoritatea segmentelor de business”.

Prezentă în România din anul 2016, Moneycorp este cea mai mare instituţie de plăţi din Europa, iar sondajul realizat împreună cu firma de consultanță Frames a fost derulat în perioada 24-27 februarie, pe un grup de peste 1000 de companii din domenii diverse, precum IT&C, asigurări, echipamente industriale, FMGC şi turism.

Profilul respondenţilor a fost reprezentat de middle şi top management, cu studii superioare, 63% bărbaţi şi 37% femei, cu o vârstă medie de 41 de ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele