Monica Macovei este împotriva acțiunilor la purtător

0

Monica Macovei scoate la iveală metoda cea mai simplă de spălare a banilor și felul în care probabil cei mai mulți politicieni extrem de bogați nedovediți și oameni de afaceri controversați își dosesc banii.

Citiți și Dragnea se jură că nu are nicio afacere în Brazilia

„Am explicat la RFI România cum sunt folosite acțiunile la purtător, în contextul discuției despre investigația RISE Project care a arătat că Liviu Dragnea este acționar majoritar la Tel Drum prin acțiuni la purtător.

Sunt raportor de grup pentru noua Directivă a spălării banilor și de câteva luni discutăm inclusiv despre eliminarea acțiunilor la purtător în statele membre. Și nu mă las până nu obțin acest lucru în Parlamentul European.

Acțiunile la purtător sunt hârtii anonime, nu scrie niciun nume pe ele, scrie câte acțiuni ai la o societate sau la un trust. Sunt practic cecuri în alb.

Cu acțiuni la purtător se fac tranzacții care nu sunt evidențiate nicăieri, în niciun document, nici la Registrul Comerțului: eu îți dau ție hârtia și tu, din acel moment, devii proprietarul acelor acțiuni, poți să ai controlul total asupra unei companii, dacă ai peste 51% din acțiuni, sau să influențezi compania. Într-un minut, se pot face 60 de astfel de mișcări ale unei hârtii. Deci, nu știi care este proprietarul real.

Ca raportor de grup la a cincea Directivă împotriva spălării banilor – suntem în trialog, adică în faza finală a negocierilor – asta vreau și nu mă las până nu obțin:

– accesul real, public, pentru toți, la beneficiarii reali ai tuturor companiilor
– eliminarea acțiunilor la purtător
– eliminarea anonimității plăților online cu cartele preplătite.

Mai sunt și altele, dar aceste 3 exemple cred că sunt clare pentru toată lumea.

Acțiunile la purtător trebuie eliminate. În România sunt fără nicio restricție. RISE Project spune că în Portugalia, Spania și Austria sunt, la fel, fără nicio restricție. În alte țări, acțiunile la purtător sunt total interzise. În Germania le-au interzis total anul trecut. În alte țări, sunt restricționate.” spune europarlamentarul Monica Macovei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele