MAE: Ambasada de la Roma a demarat un proces de identificare și localizare a românilor care se află în Italia în tranzit, în drum spre România sau în vacanță

0

Reprezentanții Ambasadei României la Roma au demarat un proces de identificare și localizare a cetățenilor români care se află în Italia în tranzit, în drum spre România sau în vacanță și care se află în imposibilitatea de a reveni în țară prin mijloace proprii, neavând astfel alternativă reală de a rămâne pe teritoriul Italiei (spre deosebire de cetățenii români cu reședința sau domiciliul în Italia), a transmis Ministerul Afacerilor Externe, astăzi, prin intermediul unui comunicat de presă.

 

Documentul citat notează: “Cu privire la situația cetățenilor români din Italia în contextul măsurilor adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii diplomatice a României la Roma și al oficiilor consulare de pe teritoriul Italiei, a fost în contact constant cu autoritățile italiene și a monitorizat permanent atât evoluția crizei sanitare, cât și măsurile adoptate de autoritățile italiene și modalitățile de aplicare a acestora în contextul demersurilor de gestionare și prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19. În acest sens, ca urmare a plasării întregului teritoriu al Republicii Italiene în carantină, cât și a măsurilor adoptate de către autoritățile române de suspendare a zborurilor și a curselor de transport rutier de persoane înspre și dinspre Italia. Până la acest moment, aproximativ 30 de persoane au contactat misiunile diplomatice și consulare, notificându-și prezența și demonstrând că se află în Italia ca turiști sau în tranzit. Situația este actualizată în permanență. În acest context, recomandăm cetățenilor români care se află în Italia ca turiști sau care tranzitează Italia, în drum spre România, să contacteze misiunea diplomatică a României la Roma sau unul dintre cele 6 consulate de pe teritoriul Italiei și să își notifice prezența, comunicând datele de identificare și adresa la care se află la acest moment”.

MAE mai precizează că misiunea diplomatică și oficiile consulare de pe teritoriul Italiei pot fi contactate la următoarele numere de telefon: Ambasada României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523352; +390683523344; oficii consulare: Trieste +393408821688; Milano: +393661081444; Torino: +393387568134; Bologna: +393491178220; Bari: +393346042299; Catania: +393209653137.

Totodată, instituția menționează că este în dialog cu autoritățile competente naționale pentru identificarea unei soluții pentru aceste persoane.

De asemenea, cu privire la lucrătorii români de pe teritoriul Italiei, oficialii MAE subliniază importanța respectării drepturilor acestora în contextul deciziilor autorităților italiene și al efectelor acestora la nivelul forței de muncă.

Ministerul Afacerilor Externe mai subliniază că există norme stabilite la nivelul Italiei pentru această situație excepțională și care obligă angajatorii să adopte măsuri de protecție a lucrătorilor. În acest context, a fost demarat un dialog între MAE, prin intermediul Ambasadei României la Roma, și autoritățile italiene, în vederea asigurării aplicării în mod unitar și fără discriminare a acestor măsuri, mai arată instituția.

Citește și: A mai fost confirmat un caz de infectare cu coronavirus. Bilanțul ajunge la 36

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele