Ludovic Orban și Lia Svonea, președintele CSM, confruntare PNL-PSD

0

O nouă confruntarea la nivel declarativ îi are, de această dată, ca protagoniști pe liderul PNL, Ludovic Orban și președintele CSM, Lia Svonea.
Liderul PNL, Ludovic Orban, apreciază ca “revoltător” faptul că preşedintele CSM, Lia Savonea, a afirmat că poziţia liberalilor faţă de acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară în cazul procurorilor care s-au ocupat de dosarul privind violenţele de la protestul din august 2018 ar afecta independenţa justiţiei. Ludovic Orban a reacționat la afirmațiile președintelui CSM, afirmând: “Nu eu sunt cel care afectează independența justiției”.

“Revoltător”. Ludovic Orban condamnă CSM și anumite trusturi de presă

“Revoltător! În faţa bombardamentului zilnic al puterii (şi al mercenarilor din presa aservită) contra magistraţilor independenţi preşedintele CSM a tăcut mâlc. Mi-am permis şi eu o dată, o singură dată, de când sunt preşedintele PNL să îmi exprim îngrijorarea pentru decizia inspecţiei judiciare de a sancţiona procurorii care anchetează reprimarea brutală a manifestaţiei paşnice din 10 august în urma a peste 800 de plângeri depuse de cetăţeni care au fost victime ale intervenţiei violente a forţelor de ordine şi Lia Savonea a sărit imediat să arate cu degetul înspre mine că afectez independenţa justiţiei. Pentru că mi-am permis să spun că se vede din ce în ce mai clar o tentativă de muşamalizare, de eludare a responsabilităţii decidenţilor politici (în principal a lui Liviu Dragnea şi a lui Carmen Dan) în intervenţia violentă a jandarmeriei”, a scris Orban miercuri, într-o postare pe facebook.

“Liderii actualei majorități guvernamentale periclitează independența justiției”

“Nu, doamna Svonea. Nu eu sunt cel care afectează independenţa justiţiei. Cei care calcă în picioare independenţa justiţiei şi pe care dumneavoastră vă faceţi că nu îi vedeţi sunt liderii actualei majorităţi guvernamentale care intimidează magistraţii, care pun presiune asupra procurorilor şi judecătorilor, care inventează în fiecare săptămână noi proiecte de acte normative sau proceduri care să îi lase pe magistraţi fără posibilitatea efectivă de a îi sancţiona pe deţinătorii de putere care au comis, comit sau vor să comită infracţiuni”, a susţinut Orban.
Preşedintele CSM, judecătoarea Lia Savonea, a dezaprobat miercuri poziţia liberalilor faţă de acţiunea disciplinară demarată de Inspecţia Judiciară în cazul procurorilor care s-au ocupat de dosarul privind violenţele de la protestul din august 2018 şi a subliniat că astfel de afirmaţii au un real potenţial de afectare a independenţei şi imparţialităţii, precum şi a credibilităţii şi prestigiului justiţiei.

Citește și:Ludovic Orban, după valul de critici din partid: “Aș fi preferat ca pozițiile unor colegi să arate acest eșec lamentabil al PSD”

Autor: Cosmin Rădulescu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele