Ludovic Orban, despre reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: Îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii.

0

Statul român va renunța la parteneriatul cu firma chineză, vechi de aproape cinci ani, pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

“Îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener vor fi făcute reactoarele. Este vorba de partener și finanțare”, a spus premierul Ludovic Orban. Totodata, acesta a precizat că toate investițiile în domeniul energetic din România vor depinde de acum înainte de Green Deal, acordul verde european.
China General Nuclear Power Corporation, compania chineză implicată în proiect, a fost acuzată în 2016 de Guvernul SUA, de spionaj nuclear. De altfel, un comunicat al Departamentului de Justiție din 14 aprilie 2016 arată că încă de pe atunci existau suspiciuni în acest sens. Cu toate acestea, discuțiile au continuat.

În această primăvară, Ministerul Energiei ar fi propus ca suma pe care să o suporte investitorii să fie de peste 200 de milioane de euro anual. În luna mai 2019, la Ministerul Energiei, a fost semnat un document numit ”Acordul investitorilor în formă preliminară”. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic.

 
Nuclearelectrica a semnat în data de 9 noiembrie 2015 cu reprezentanții companiei chineze, Memorandumul de Înțelegere privind construirea Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă.

Potrivit memorandumului, cele două părți ar fi urmat să înființeze o companie de proiect, de tip joint-venture, în care compania chineză să dețină o participație de cel puțin 51% și care va prelua valoarea investiției Nuclearelectrica în filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele