Kasparov a obținut prima victorie în șahul profesionist după 12 ani de pauză

0

Garry Kasparov, a obținut, miercuri, prima sa victorie de la revenirea sa în competiție, la Saint Louis, în Statele Unite, după o retragere din activitatea sportivă care a durat 12 ani.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, Kasparov, în vârstă de 54 de ani, l-a învins miercuri pe vietnamezul Le Quang Liem, în vârstă de 28 de ani, de altfel singura sa victorie la acest turneu. În celelalte partide cu tinerii jucători, între care patru din top 10 mondial, Garry Kasparov a suferit două înfrângeri, cu cehul David Navara și apoi cu americanul Fabiano Caruana.

Celebră este întâlnirea dintre  Kasparov și supercomputerul Deep Blue. În mai 1997, Gari Kasparov a jucat la New York un meci de 6 partide cu supercomputerul IBM Deep Blue. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni în timp real pe site-ul IBM. Din șase partide desfășurate pe parcursul a nouă zile, Kasparov nu a reușit să învingă computerul decât în prima partidă; în următoarea a fost învins, după care au urmat 3 remize. În partida a 6-a a ales o variantă greșită din apărarea Caro-Kann,care i-a permis lui Deep Blue să efectueze un sacrificiu tematic și a pierdut după doar 19 mutări. În 2003, o echipă canadiană-britanică a realizat un documentar care prezintă în detaliu acest meci din punctul de vedere al lui Kasparov.

Campion mondial, Kasparov și-a anunțat retragerea din șahul profesionist la 10 martie 2005, după care s-a dedicat politicii și scrisului. Gari Kasparov este șeful opoziției politice din Rusia, fiind desemnat candidatul mișcării de opoziție „O altă Rusie” la alegerile prezidențiale din martie 2008.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele