Irak-ul s-a răzgândit, vrea să păstreze trupele americane în țară

0

Statele Unite şi Irakul ar trebui să-și continue misiunea lor comună de a lupta împotriva grupării extremiste Stat Islamic, a declarat miercuri preşedintele irakian Barham Salih.

„Am avut o relaţie de durată, iar Statele Unite au fost un partener pentru Irak şi în războiul împotriva Stat Islamic”, a spus Salih înainte de o întrevedere cu preşedintele SUA Donald Trump, în marja Forumului Economic Mondial care are loc în staţiunea elveţiană Davos.

„Această misiune trebuie să fie îndeplinită şi cred în voi şi împărtăşesc aceeaşi misiune pentru un Irak stabil, suveran care să fie în pace cu sine şi în pace cu vecinii săi’”, a declarat Salih în cadrul întrevederii cu Trump.

Citește și Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România despre bocitorii lui Soleimani

Liderul irakian a vorbit despre vremuri „provocatoare” şi „dificile” în Orientul Mijlociu în cursul întrevederii cu Trump – prima de la uciderea de către SUA a generalului iranian Qasem Soleimani şi a comandantului miliţiei irakiene Abu Mahdi al-Mohandes, la Bagdad, la începutul lunii ianuarie.

Coaliţia militară condusă de SUA care luptă împotriva Statului Islamic şi-a suspendat acţiunile în Irak după uciderea controversată a generalului iranian, care a determinat Iranul să lanseze rachete spre baze militare din Irak în care se află personal american.

Parlamentul irakian a votat, în ianuarie, o rezoluția care cere retragerea trupelor străine din ţară. În replică, preşedintele Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni împotriva Irakului.

Aproximativ 5.000 de soldaţi americani se află staţionaţi în prezent în Irak. Cei 14 miliari români care participau la misiunea din Irak au fost relocați.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele