Iohannis, în discursul de Ziua Europei la Cotroceni: Sunt voci în România care dau vina pe Europa şi Bruxelles pentru aproape orice

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la recepţia dedicată Zilei Europei, că în ţara noastră sunt oameni care dau vina pe Europa şi Bruxelles pentru aproape orice şi ignoră beneficiile incontestabile ale apartenenţei României la această structură. Invitaţia la recepţia dedicată Zilei Europei nu va fi onorată de al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, în schimb la evenimentul de miercuri au mers Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.

“Unii poltiticieni pun sub semnul întrebării rolul şi relevanţa Uniunii Europene. Ei omit cu bună ştiintă beneficiile uriaşe, sugerând ca ne-ar fi mai bine în afara marii familii europene Auzim în România voci care dau vina pe Europa şi pe Bruxelles pentru aproape orice, deranjaţi de standardele europene. Ce nu spun ei e că fără democraţie şi fără stat de drept, fără legi corecte, nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritatea cetatenilor. Ar exita doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere. Răspunsul nostru trebuie să fie hotarat şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartanentei la UE“, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a mai spus că viitorul ţării noastre nu poate să fie deturnat.

“Democraţia rezistă prin implicare civică activă şi permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunţă minciuna şi incorectitudinea nu se lasă intimidate. Locul României este alături de ţările europene în care democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă. În primul semestrul al anului 2019, România va exercita Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă de maximă importanţă pentru proiectul european. Pe durata mandatului nostru, se vor desfăşura următoarele alegeri la nivel european. Acestea vor constitui punctul de plecare al următorului ciclu instituţional european, şi aici mă refer la constituirea următorului Parlament European, precum şi, ulterior, a viitoarei Comisii Europene. Este important ca rezultatul acestor alegeri să reprezinte un succes pentru spiritul pro-european şi să susţină o agendă ambiţioasă de consolidare a Europei”, a mai spus preşedintele.

Citeşte şi Revocarea lui Kovesi la CCR: Dorneanu, provenit din PSD, și un magistrat apropiat de Tudorel Toader se ocupă de redactarea raportului într-una din cele mai importante cauze pentru Klaus Iohannis

“Moneda unică rămâne una dintre cele mai tangibile dovezi ale integrării europene. România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, cu scopul unui rezultat durabil atât în beneficiul cetăţenilor, cât şi al ansamblului economiei româneşti. Un alt domeniu în care unitatea europeană este esenţială este cel al securităţii interne. În condiţiile în care România este deja un furnizor de securitate, la cele mai înalte standarde, pentru Uniunea Europeană, vom continua demersurile pentru integrarea noastră cu drepturi depline în Spaţiul Schengen, integrare care va contribui la consolidarea securităţii întregii Uniuni Europene”, a mai spus preşedintele.

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele