Hyundai IONIQ Hybrid Plug-in, un sedan încăpător, arătos și extrem de agil

0

În garajul publicațiilor Teca a fost și un Hyundai hibrid, este vorba despre Hyundai IONIQ Hybrid Plug-in, un sedan încăpător, arătos și extrem de agil.

Motorul termic, pe benzină de 1,6 litri, împreună cu propulsorul electric reușesc că ducă la roți 141 CP. Varianta de test a fost una super-premium , EXCLUSIVE cum îi spune producătorul coreean.

Ca formă, hibridul Hyundai IONIQ este ușor de recunoscut pe orice stradă grație designului care îl plasează clar în zona mașinilor cu ”ceva în plus” față de suratele clasice. Încă de la prima privire, recunoști în Hyundai IONIQ o mașină electrică sau hibridă.

 

În interior, varianta de test sare fără probleme în categoria mașinilor premium, Hyundai IONIQ îți sugerează permanent că ești într-un hibrid, dar premium. Dincolo de toate informațiile despre drum, motor sau modul de rulare, sistemul de sunet Infinity te face să mai rămâi in mașina încă doua-trei minute după ce ai ajuns la destinație, doar ca să se termine muzica pe care o asculți.

Hyundai, 3 modele noi sub brandul Ioniq în 2021

Tot la interior, dacă rulezi cu viteză legală, nu pre auzi strada, asta însemnând că mașina este atent și corect insonorizată.

O variantă cu tracțiune pe spate, e o himeră, dar ar fi fost interesant

”Cum mergi cu hibridul?” a fost întrebare celor cu care am vorbit în timpul testului. Mergi normal, ca cu orice mașină cu cutie automată, dar puțin mai bine de atât.

Adică, la volanul lui Hyundai IONIQ  mergi extrem de economic, chiar dacă este o mașina mai grea decât pare la prima vedere. Cele aproape o mie șase sute de kg ale hibridului se mișcă extrem de ușor, chiar sport dacă mergi în setarea sport.

Când o calci în condițiile unui bord roșu (așa se aprinde bordul când Hyundai IONIQ  este în Sport) cele doua motoare parcă iau foc, cuplul imediat al celui electric trage nebunește de roțile din față.

Ne-am fi dorit și o variantă cu tracțiune pe spate, e o himeră, dar ar fi fost interesant!

Greutatea, să nu uităm, vine de la baterii, poziționate în spate – centru, fapt ce-i conferă stabilitate Hyundai-ului IONIQ.

Altfel, lucru extrem de important, recuperarea energiei se face în momentul ridicării piciorului de pe accelerație. Dacă șoferul ”reduce treapta” de la padela din stânga volanului, propulsorul electric trece în modul recuperare, adică devine dinam – dinamul de pe roata din fața a bicicletei, dar mai complicat. 🙂

Nu este o reducere efectivă de treaptă, există doar 3 niveluri de ”recuperare de energie”. Practic, dacă îi dai 3 impulsuri padelei, o sa simți o frână puternică – o frână de motor – iar stopurile de frână se vor aprinde.

Dacă ești un șofer atent, păstrezi distanța față de mașina din față și nu eȘti obligat să apeși brusc frâna, înseamnă că la orice încetinire vei folosi padela stângă și vei umple bateria cu energie electrică.

Dacă vrei să accelerezi în momentul următor mașina este pregătită să o facă, șoferul nu întâmpină nicio problemă.

Iată de ce un hibrid Hyundai IONIQ se conduce ca orice altă mașină, doar că este mai eficientă. Este atât de eficientă pe cât știe șoferul să o păstreze eficientă.

Nouă, pentru că ne-a plăcut să o și alergăm, ne-a consumat puțin peste 5 litri de benzină la 100 de km, într-un traseu mixt. Trebui însă să subliniem faptul că nu am avut bateriile pline, ci le-am tot ”reumplut” cu ”frâna de motor” de care vorbeam mai sus.

Cum faci plinul la baterii

Hyundai IONIQ are în portbagaj o trusă de încărcare cu un cablu pe care îl poți folosi la orice priză din curte sau ștecher scos pe geam. Trebuie să ai cablu ok pentru că în caz contrar riști să se încălzească prea tare.

Noi am mers la AFI Ploiești unde există câteva locuri de parcare cu stație de încărcare. Din păcate, nu am putut folosi stația respectivă pentru că aveam un cablu cu ștecher normal într-o parte iar mall-ul oferă spre încărcare ștecher cu 5 pini, similar celui care se folosește la priza de pe aripa mașinii. Deci, aviz amatorilor de hibride plug-in, ar fi bine să aveți la voi două cabluri, unul pentru priză normală, altul pentru stație rapidă de încărcare.

Pentru o astfel de hibridă, Hyundai cere puțin peste 22 de mii de euro, scăzând din prețul de listă reducerile de la stat pentru mașini noi și mașini hibride. Pentru mai mute detalii poți intra aici: Hyundai-motor

Noi suntem însă de părere că adendumurile prezente pe mașina de test sunt extrem de interesante și niciun șofer de Hyundai IONIQ nu ar trebui să renunțe la ele.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele