Hunedoara: Fabrică de pâine veche de 70 de ani salvată de la demolare

0

O fabrică de pâine veche de 70 de ani a fost salvată de la demolare în Hunedoara. Fabrica de pâine construită în Hunedoara primilor ani de comunism a fost salvată de la demolare. Un mall, construit de un consorțiu polonez, urma să îi ia locul.

 

Asociaţia „Monumentum”, coordonatoare a numeroase proiecte de restaurare a unor construcţii de patrimoniu prin „Ambulanţa pentru monumente”, a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Hunedoara clasarea în regim de urgenţă a clădirii fostei Fabrici de pâine din Hunedoara ca monument istoric, pentru a împiedica demolarea acesteia.

În memoriul transmis, reprezentanţii asociaţiei au precizat că vechea fabrică înfiinţată la începutul anilor ´50 reprezintă un monument reprezentativ pentru istoria recentă a Hunedoarei.

Mai mulți hunedoreni au solicitat autorităţilor salvarea clădirii de la demolare.

Potrivit planurilor unui grup polonez de retail, un centru comercial ar putea lua locul fostei fabrici de pâine construită în 1952 în Hunedoara şi a magaziilor şi halelor din vecinătatea ei, aflate în proprietate privată. Clădirea reprezentativă pentru Hunedoara primilor ani de comunism, aflată pe Bulevardul Traian, urma să fie demolată împreună cu alte anexe, iar în locul lor va fi ridicat un mall.

Investiţia în noul centru comercial a intrat în faza de consultare a publicului înaintea elaborării Planului Urbanistic Zonal, iar hunedorenii au fost invitaţi să transmită observaţii şi propuneri cu privire la ea.

„Pe terenul studiat, beneficiarul doreşte amplasarea unei construcţii, cu funcţiunea de centru comercial. În vederea realizării investiţiei este necesară demolarea construcţiilor existente pe amplasament.

Scopul investiţiei este acela de a deservi populaţia rezidentă cu produse alimentare şi nealimentare în condiţii de calitate sporite, precum şi acela de a îmbunătăţi aspectul urbanistic al zonei.

Metrorex va limita, după caz, accesul călătorilor în stații

Imobilele în discuţie sunt domenii private, situate în intravilanul localităţii, într-o zonă cu unităţi de producţie şi servicii. Amplasarea lângă artere de tranzit şi în apropierea unor zone rezidenţiale a unui centru comercial este binevenită şi nu contravine funcţiunilor admise”, se arată în memoriul de prezentare publicat pe site-ul Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Noul centru comercial va face parte din parcurile de retail ale grupului polonez Scallier, care are în plan ca până în 2022, să finalizeze şase facilităţi comerciale pe piaţa locală sub brandul „Funshop Park”.

Printre cei care s-au opus demolării fabricii s-au numărat mai mulţi profesori din Hunedoara, care au solicitat implicarea Consiliului Local Hunedoara în procesul de clasare al clădirii drept una istorică, Categoria B şi în reabilitare.

Clădirea fostei fabrici de pîine nu este folosită şi se află într-o stare de degradare avansată.

Vezi cum arată un purificator de aer anti-covid portabil

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele