GreenTech Film Festival, primul festival de film care… nu poluează

0
Logo jpeg GeenTech FF

GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfășoară în această toamnă în București, la Cinema Elvira Popescu, în perioada 9-12 octombrie. Ca să fie „green” până la capăt, organizatorii festivalului îşi propun să elimine complet amprenta de carbon rezultată din activităţile organizatorice pe care le implică în general un festival de film.

Programul festivalului include proiecţii ale unor filme documentare realizate de specialişti străini, dar şi studii de caz din România, surprinse sub forma unor scurtmetraje, ateliere de ştiinţă, ecologie, robotică, reciclare creativă şi o conferinţă despre cum tehnologia contribuie la dezvoltarea soluţiilor sustenabile. În deschiderea festivalului se anunță lansarea documentarului românesc 10 (Zece), o producție independentă, care prezintă oameni de excepție din România.

Cum elimină organizatorii amprenta de carbon? 

Pentru atingerea primului obiectiv, spun organizatorii,organizarea evenimentului presupune aplicarea de măsuri necesare pentru reducerea emisiilor, cum ar fi: folosirea cartonului și a hârtiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal și încurajarea invitaților și a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport în comun pentru deplasarea către sala de cinema.

În ceea ce privește realizarea filmului documentar, deplasările au fost făcute cu mașini electrice. Această măsura a determinat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 270.9 kgCO2e.

Pentru atingerea scopului final, de festival carbon neutru, reducerea emisiilor este completată de compensarea cantităților inevitabile CO2e sau compensarea amprentei de carbon.

 

Citește și: Protest la Ambasada Ucrainei din Bucureşti faţă de interzicerea învăţământului în limba română

 

Compensarea amprentei de carbon se va realiza prin susținerea unui proiect local de energie regenerabilă, prin achiziționarea creditelor de carbon ce corespund impactului asupra mediului al evenimentului.

Proiectul din care provin creditele de carbon se numește Topolog Wind Power și este localizat în județul Tulcea. Topolog Wind Power este primul proiect din România care prin intermediul unui standard local, generează în medie 594 de credite de carbon/an. Toată energia produsă este trimisă către Gridul Național de Energie din România.

GreenTech Film Festival este organizat de Media Image Factory, cu o experiență de 10 ani în dezvoltarea și comunicarea proiectelor sociale, Asociaţia ECOTIC, Institutul Francez. Programul festivalului poate fi consultat aici.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele