Goană după aur, alcool și bitcoin de frica crizei

0

De frica unei crize economice oamenii își pun la adăpost banii strânși, cumpărând aur. Cine nu are cu ce să cumpere, îl caută. În Australia a început deja goana după aur, asta și pe fondul creșterii prețului acestuia.

Când uncia de aur a ajuns să coste 2000 de dolari, un asemenea peisaj arid nu mai sperie pe nimeni. Sunt folosite diverse dispozitive, cel mai comun fiind detectorul de metale.

John Walton, căutător: Întâmpini multe dificultăţi şi trebuie să sapi pentru că în final să te alegi cu nimic, dar este bine dacă știi că prețul aurului este atât de mare.

De-a lungul anilor, dealurile din Conclurrz, Queensland au produs multe surprize. De mai bine de două decenii, mina de aur de aici este închisă. Acum există speranțe că ar putea fi redeschisă.

Rob Watkins, manager de resurse naturale: Când preţurile sunt normale, nimeni nu e interesat de aceste zăcăminte. Dar de când preţul aurului a luat-o în sus în ultimul an, totul s-a schimbat.

Se deschid restaurantele, cinematografele, vom putea merge și la teatru

În lipsa aurului, merge și alcoolul sau bitcoin-ul

Cei mai puțin norocoși din perspectiva minereurilor aflate în zona în care trăiesc, s-au orientat spre alcool pentru a păstra valoarea banilor intactă sau chiar a le crește valoarea.

Oamenii acumulează bitcoin şi  whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.

Dacă aurul va oferi investitorilor protecţia la care aceştia speră este o întrebare mai complicată. În acest moment, pe o bază ajustată la inflaţie, aurul este scump relativ la preţurile din trecut. Dacă acesta revine la media sa pe termen lung, investitorii care s-au alăturat târziu raliului acestuia ar putea pierde foarte mulţi bani.

Investitorii în criptomonede sunt mânaţi de o gândire similară ca cei care cumpără aur. Dar bitcoinul este mai speculativ decât aurul: chiar şi după creșterea preţului său din acest an, valoarea monedei se situează cu aproximativ 40% sub vârful din 2017.

 

Păstrează aerul curat la tine în casa cu un purificator

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele