Floyd din Minneapolis și începutul revoltei din Statele Unite

Floyd se aude pentru prima dată spunând: ”Nu pot respira” , ”Nu pot respira, vă rog”

0

Revolta americanilor despre care Trump spune că ar trebui reprimată în forță a început luni seara în Minneapolis, după ce poliția a primit un apel că un bărbat ar fi utilizat o bancnotă falsificată de 20 de dolari pentru a cumpăra țigări.

 

17 minute mai târziu, bărbatul zăcea inconștient la pământ și a fost declarat mort la scurt timp după. Bărbatul în vârstă de 46 de ani era din Huston. Și-ar fi pierdut slujba avută la un restaurant în timpul crizei de coronavirus.

Moartea lui Floyd a declanșat proteste masive în Minneapolis și a strârnit valuri de indignare în mai multe orașe din SUA.

Patru ofițeri de poliție au fost concediați și cercetați. Unul dintre ei, Derek Chauvin, a fost arestat și acuzat de crimă și omor prin imprudență.

Vezi aici filmul integral

Luni la ora 19.57, doi angajați ai magazinului Cup Foods din Minneapolis i-au spus lui Floyd că ar fi utilizat o bancnotă falsificată pentru cumpăra țigări. Ei au cerut țigările înapoi, dar din imagini se vede cum se întorc în magazin cu mâinile goale.

Patru minute mai târziu, anagajații sună la 911 și, potrivit transcriptului, cei doi reclamă că bărbatul este ”îngrozitor de beat” și ”că nu se poate controla”.

La scurt timp, prima mașină de poliție sosește la fața locului. Doi ofițeri de poliție se apropie de SUV-ul albastru (nr. în care se află George Floyd).

Unul dintre polițiști scoate pistolul și îi cere lui Floyd să pună mâinile pe volan. După câteva încercări, unul din ofițerii de poliție îl scoate pe Floyd din mașină.

Cei doi ofițeri îi pun cătușele și îl sprijină de peretele magazinului.

Trump vrea să trimită armata pe străzi

Din transcrierea apelului la 911, rezultă că polițiștii cred că au de-a face cu o persoană aflată sub influența alcoolului și fără control, dar din imagini se vede că Floyd nu răspunde violent.

La șase minute de la reținerea sa, polițiștii îl duc către mașină. Când ajung lângă mașină, din imaginile filmate de martori se vede cum Floyd se prăbușește la pământ și refuză să intre în mașina poliției.

Floyd i-ar fi spus de mai multe ori polițistului că nu poate respira.

La nouă minte de la rețiere, la fața locului apare o a doua mașină de poliție, în care se află și Derek Chauvin (17 plângeri împotriva sa, a fost implicat în trei schimburi de focuri, din care a rezultat o victimă).

Chauvin intervine în încercarea de a-l urca pe Floyd în mașină. Din imagini se vede cum polițistul face eforturi pentru a-l urca pe Floyd pe bancheta din spate.

 

La un moment dat, Floyd apare în imagini întins pe asfalt cu fața la pământ. Acesta este momentul în care alți doi martori încep să filmeze simultan.

Prima filmare îi arată pe toți cei patru polițiști adunați acum în jurul lui Floyd. Este prima imagine din care se vede clar cum polițiștii îl țin jos imobilizat cu genunchiul pe gât, torace și picioare.

La 20.20, vocea lui Floyd se aude pentru prima dată spunând: ”Nu pot respira” , ”Nu pot respira, vă rog” (nota redacției :”I can’t breathe”, devenit slogan în timpul protestelor ce au urmat după moartea sa).

Acest video se oprește când unul dintre polițiști îi spune persoanei care filmează să plece.

Unul dintre polițiști solicită prin stație asistență medicală pentru cazuri care nu sunt urgente, raportând faptul că lui Floyd îi curge sânge din gură.

Video: Violențe extreme în mai multe state din America. Trump condamna violențele

La scurt timp, polițiștii solicită din nou asistență medicală, de această dată de urgență.

Din acest moment, un al doilea martor filmează scena dintr-un unghi diferit.

Filmul arată că, în ciuda faptului că fusese cerută asistența medicală, Chauvin îi ține genunchiul pe gât lui Floyd pentru încă șapte minute. În imagini se vede și se aude clar cum Floyd îi spune lui Chauvin de mai multe ori ”Nu pot respira” iar polițistul, care continuă să-i țină genunchiul pe gât, îi cere să urce în mașină.

Floyd îi spune că nu se poate mișca, dar polițistul continuă să-i ceară să urce în mașină. Este momentul când Floyd începe să strige de mai multe ori ”Mama”, ”Mama”.

Floyd repetă că nu poate respira (I can’t breathe) de 16 ori în cinci minute. Chauvin nu-și ia nici un moment genunchiul de pe gâtul lui Floyd, nici măcar în momentul în care, cu ochii închiși, acesta pare deja inconștient.

Din film se vede cum oamenii care s-au strâns în jurul polițiștilor încep să-i apostrofeze și le atrag atenția că bărbatul nu mai mișcă.

Cei patru polițiști ar fi încălcat o serie de reguli, notează The New York Times, care în final s-au dovedit fatale pentru Floyd. L-au ținut la pământ punând presiune pe gâtul lui cel puțin cinci minute. În combinație cu presiunea pusă pe torace, bărbatul n-a mai putut respira.

Chauvin îi pune genunchiul pe gât, o mișcare interzisă în cele mai multe departamente de poliție. Imobilizarea gâtului este permisă doar atunci când cineva opune rezistență.

La un moment dat, oamenii adunați la fața locului strigă către polițiști: ”Nu mai mișcă!”, ”Vreți să-l omorâți?”. O altă femeie care filmeză scena le cere polițiștilor să-i verifice pulsul lui Floyd. ”Omul nu mai mișcă”, le spune un bărbat polițiștilor.

Unul dintre polițiști în cere de două ori lui Chauvin să se ridice, dar acesta îl refuză.

La 20 de minute de la arestarea lui Floyd, sosește o ambulanță. Deși îi este verificat pulsul și bărbatul pare complet inconștient, Chauvin continuă să-i țină genunchiul pe gât încă un minut.

Se ridică abia când un brancardier îi cere să o facă.

Chauvin i-a ținut genunchiul pe gât lui George Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde. Floyd este urcat în ambulanță, care părăște zona. Este declarat mort la 21.32, la un spital din apropiere.

Autopsia preliminară atașată la plângerea împotiva lui Chauvin, arată că efectul combinat al reținerii de către polițiști și o boală de inimă a contribuit la moartea lui.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele