Florin Cîțu: “Turbulenţele de la nivel mondial nu ar trebui să ne îngrijoreze, pe termen scurt”

0

Turbulenţele care există la nivel mondial nu ar trebui să ne îngrijoreze, pe termen scurt, şi veţi vedea că dobânzile scad, inflaţia scade, ne împrumutăm mai ieftin, lucrurile merg bine, a afirmat, astăzi, ministrul interimar al Finanţelor, Florin Cîţu.

 

Domnul Cîțu a declarat: “Pe mine m-a îngrijorat ce s-a întâmplat cu moneda naţională în ultimii 3 ani, când a venit de la 4,5 (lei/euro – n. r.), parcă, la 4,79 (lei/euro – n. r.) când a plecat PSD. Inflaţia pe care ne-au lăsat-o cei de la PSD, cea mai mare din lume, aia ne îngrijorează, dobânzile care au venit de la zero la 5,40% ne-au îngrijorat. Dar vedeţi că, în ultimele patru luni, dobânzile scad în fiecare zi, moneda naţională s-a stabilizat. Există, este adevărat, turbulenţe la nivel global, dar eu nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze ce se întâmplă acum pe termen scurt, pentru că, dacă mă uit, chiar şi acum mă uitam la preţul la motorină şi benzină, în continuare scăzut. Deci, nu se vede din transfer către preţuri, aşteptăm şi cifrele pe inflaţie, dar veţi vedea că dobânzile scad, inflaţia scade, ne împrumutăm mai ieftin, lucrurile merg bine”.

Pe de altă parte, ministrul interimar al Finanțelor a precizat că s-a ajuns la actualul deficit comercial pentru că în ultimii trei ani a avut loc stimularea economiei artificial.

De altfel, Florin Cîțu a mai spus: “Deficitul comercial, aici este clar ceea ce facem prin liberalizarea economiei. Ideea e cum am ajuns la acest deficit comercial? Am ajuns la deficitul comercial, pentru că am avut stimularea economiei artificial în ultimii trei ani, fără să se stimuleze producţia internă. Cei care au dorit să consume au consumat ceea ce era pe piaţă. Ceea ce facem noi diferit este să susţinem prin investiţii, şi vedeţi că în primele două luni ale anului investiţiile au crescut, şi liberalizarea pieţelor. Dacă vrei să ai investitori şi să atragi investiţii trebuie să liberalizezi pieţele”.

Reducerea deficitului comercial nu se face peste noapte, însă stabilizarea se poate face astfel şi se vede acest lucru, a mai explicat ministrul interimar, citat de Agerpres.

 

Citește și: România și Ungaria, țările din UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflației

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele