Firea îi dă lui Costică Costanda un teren în Satul Francez în contul sumei de 115 milioane de euro

0

Primăria Capitalei îi va da omului de afaceri Costică Costanda un teren de 15.000 metri pătrați în Satul Francez și construcțiile de pe acesta, în contul sumei de 115 milioane de euro pe care trebuia să i-o plătească, urmare a sentinței definitive a Instanței Supreme. 

 

„Suntem notificați că pe data de 3 august conturile Primăriei Capitalei vor fi blocate în totalitate. Nu vom mai putea face plăti nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenții la transportul public, la termoficare și nici în celelalte domenii de activitate. Sunt procese care durează de 16 ani de zile, deci nu este vina mea sau a dumneavoastră. Trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaților familiei Costanda. E o problemă de 16 ani nerezolvată care a picat acum pe noi, în plină pandemie”, a spus primarul general, Gabriela Firea, la începutul ședinței CGMB.

Firea a precizat că este o sentință judecătorească definitivă, iar dacă nu se transformă această sumă într-o suprafață de 15.000 mp din Satul Francez, pe 3 august se închid conturile primăriei.

 

„Trebuie să dăm un vot astăzi pentru salvarea bugetului Capitalei și a bucureștenilor. E o situație de 16 ani, care nu ni se poate imputa”, a subliniat Firea

 

Curtea Supremă a dat în 4 iunie sentința definitivă în procesul dintre Primăria Capitalei și omul de afaceri Costică Costanda, păstrând decizia Curții de Apel din 2018, prin care se dispunea revenirea la situația inițială, dinainte de 2008, când Primăria Capitalei a oferit familiei Constanda un teren în Satul Francez, pentru terenul aferent Parcului Bordei. Municipalitatea a fost obligată la plata a circa 76 de milioane de euro, plus penalități și dobânzi, iar familia Costanda la restituirea terenului din Satul Francez.

În iunie, PMB preciza că, în septembrie 2003, primarul general de la acea vreme, Traian Băsescu, a semnat două decizii prin care i-a împroprietărit pe Lincaru Eugen şi Tudor Dumitru cu un teren-zonă verde, cunoscut ulterior ca Parcul Bordei, în schimbul unui alt teren pe care aceştia îl revendicaseră şi care se afla în Satul Francez.

Ulterior, Costică şi Maria Constanda au cumpărat de la cele două persoane drepturile litigioase asupra parcului Bordei şi au solicitat CGMB emiterea unui PUZ care să le permită construirea în acea zonă verde a unui complex rezidenţial.

 

Solicitarea acestuia a fost refuzată, CGMB motivând că, potrivit Planului Urbanistic General, acel teren are destinaţie de spaţiu verde. Costică şi Maria Constanda s-au adresat instanţei, precizează PMB

 

Potrivit sursei citate, în 2007, când primar general era Adriean Videanu, Curtea de Apel a confirmat decizia Tribunalului Bucureşti, prin care CGMB a fost obligat să aprobe PUZ-ul solicitat de Costică Constanda, iar PMB să-i plătească daune de 17 milioane euro.

În luna octombrie a aceluiaşi an, Guvernul publică un OUG (114/2007) prin care se interzice schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, inclusiv private. În octombrie 2007, Videanu semnează un acord între PMB şi soţii Constanda, prin care PMB primeşte Parcul Bordei în schimbul Satului Francez.

De asemenea, PMB se obligă să acorde soţilor Constanda anumiţi coeficienţi urbanistici în Satul Francez, iar soţii Constanda renunţă la daunele de 17 milioane euro.

 

Contractul de schimb cu sultă este aprobat printr-o hotărâre a CGMB din 17 ianuarie 2008

 

Conform PMB, în 2009, când primar general era Sorin Oprescu, soţii Constanda propun CGMB un PUZ pentru Satul Francez cu o înălţime mai mare; PUZ e respins în două şedinţe, a treia oară nefiind discutat din lipsă de cvorum.

În ianuarie 2010, soţii Constanda se adresează Tribunalului Bucureşti, reclamând că Municipalitatea nu a emis PUZ-ul.

Costică şi Maria Constanda au cerut desfiinţarea contractului de schimb cu PMB din martie 2008 şi obligarea PMB la plata contravalorii terenului aferent parcului Bordei (145.391.279 Euro şi 79.484.625 lei) care între timp fusese inclus în domeniul public al Bucureştiului cu destinaţia de parc.

Printr-o hotărâre din 17 decembrie 2010, CGMB a aprobat PUZ-ul solicitat de soţii Constanda, a precizat PMB.

Citește și: Firea vorbește de lipsă de respect în problema alocațiilor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele