După ce vineri a atins un nou maxim istoric, euro se menține peste pragul de 4,8 lei

0

Moneda europeană valorează, astăzi, 4,8103 lei, după ce vineri ajunsese la un nou maxim istoric (4,8127  lei), potrivit cifrelor publicate pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

 

Acest lucru se va reflecta inevitabil în prețuri – de la alimente de import mai scumpe, facturi mai mari, rate mai mari pentru românii cu credite în euro până la locuințe și mașini mai scumpe, Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, explicând (la postul de televiziune Digi24) că, totuşi, în raport cu celelalte monede ale ţărilor vecine, leul s-a depreciat cel mai puţin.

 

În plus, fiind încă într-o perioadă de inflaţie, moneda națională are zilnic un reflex pe piaţa valutară de a se deprecia în funcţie de euro.

 

„Expresia maxim istoric e neavenită şi neadecvată”, a mai spus Adrian Vasilescu, adăugând: „Luăm filmul de vineri de la BNR, leul s-a depreciat în medie toată ziua cu 0,60. În regiunea noastră – România, Ungaria, Cehia, Polonia – celelalte valute s-au depreciat cu valori între 1 şi 2%, ceea ce înseamnă că leul a avut cea mai mică depreciere. Asta merită să fie reţinut. De doi ani şi cinci luni, de la 1 octombrie 2017 până în prezent, România a intrat într-un ciclu inflaţionist care nu s-a încheiat, a avut un vârf în mai 2018. Deci, suntem în inflaţie, care a fost determinată de cauze internaţionale, iar pe de altă parte de întâmplări din piaţa noastră, în primul rând de intervenţia autorităţilor de reglementare care au scumpit preţurile – al energiei electrice, al energiei termice, al gazelor. Asta înseamnă că leul în inflaţie se depreciază faţă de el însuşi, zilnic are un reflex pe piaţa valutară să se deprecieze faţă de euro. Asta e o depreciere minimă. Cât priveşte mişcarea zilnică, trebuie să avem în vedere că acest curs leu – euro pentru care noi nu avem o ţintă la BNR, avem ţintă de inflaţie, dar nu avem ţintă de piaţa valutară de leu – euro – el se mişcă în funcţie de 11 indicatori, din care cel mai important e balanţa comercială. Câtă vreme lună de lună raportul dintre importuri şi exporturi e mare în favoarea importurilor, importăm cu 1,5 miliarde mai mult, asta înseamnă că determinantă e intervenţia importatorilor. Leul se depreciază uşor în fiecare zi. Inflaţia, PIB, datoria publică, deficitul bugetar, piaţa politică, sunt alte determinante”.

Citește și: BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3% de la 3,1%

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele