DNA: Președintele USR nu are calitate de suspect sau inculpat în vreun dosar penal

0

Acum trei luni, în timpul campaniei prezidențiale, liderul Dan Barna era acuzat de către jurnaliștii de la Rise Project de “fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.

Dacă DLAF și-a asumat, la acel moment, o poziție publică, informația că Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna s-a scurs pe surse în presă.

Fiind un dosar in rem, DNA nu avea voie să transmită o astfel de știre, mai ales că momentul era unul cu mize electorale uriașe care putea influența competiția politică. “Direcția Națională Anticorupție s-a autosesizat în cazul dezvăluirilor Rise Project despre Dan Barna”, au declarat anumite surse judiciare.

Citeste despre administratia-trump-sanctioneaza-mai-multe-companii-americane-care-au-facut-afaceri-cu-iranul

Procurorii au deschis dosar penal in rem, cu privire la o posibilă faptă de fraudare a fondurilor europene. Altfel spus, la acest moment se cercetează faptele, nu anumite persoane. Surse apropiate anchetei au explicat că dosarul clasat de DNA, structura teritorială Alba, ar fi cuprins doar o mică parte din cele dezvăluite de Rise Project.

Întrebat dacă a fost sunat, audiat sau contactat de procurori în acest timp, liderul Dan Barna a declarat că nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. „Nu am ce să comentez în plus, pentru că toată povestea am trăit-o de pe burtierele televiziunilor. Am auzit că s-a făcut o verificare și în cadrul Ministerului Fondurilor Europene și s-a ajuns la concluzia că nu a fost nimic în afara regulamentelor”, a continuat Dan Barna.

A fost afectat rezultatul alegerilor? Cât de mult a contat acest dans al instituțiilor statului în timpul campaniei prezidențiale? Rugat să lămurească această dilemă, sociologul Barbu Mateescu crede că pierderea a fost aproape zero. “Uitându-mă la sondajele din acea toamnă, pierderea netă e aproape egală cu zero. Evident că s-au pierdut votanți, dar votul util pe ultimele zile (“hai să opresc candidatul PSD de a ajunge în turul doi”) a dus la o echilibrare a situației. Evident că afirmația de mai sus depinde și de care sondaje folosim, dar reperul meu este o medie a sondajelor disponibile public”.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele