Cum schimbi administratorul contului de Pilonul 2. Sau de ce să-l schimbi!

0

Este destul de ”ocult” tot ce se întâmplă cu banii noștri când vine vorba despre pensii. Pensii, asta e de altfel abstract. Auzi, pensie… cine mai apucă pensia!

Chiar și numele de ”pilon” pare luat din alt film. Există totuși oameni care se pricep la treburi de acest gen, deci e bine să privim în ”gura lor” să învățăm mai multe, dar dacă nu vrem să învățăm treaba asta, atunci măcar ar trebui să facem ce fac ei, să ne fie și noua bine!

 

Am găsit pe Facebook o astfel de pildă. Deci, cum facem să avem bani mai mult de pensie, deci, cum alegem acum un nou administrator de Pilon 2, dacă al nostru nu mai ne păstorește bine banii.

”Când am optat pentru administratorul viitorului cont pe Pilonul 2, în noiembrie 2007, am urmărit un nume mare și, foarte important, am evitat să aleg un administrator dintr-un grup financiar cu care deja eram într-o relație comercială.

Motivul? Nu pun toate ouăle financiare în același coș (grup financiar). Așa scrie în toate cărțile cu profil economic.

Timpul a trecut, banii s-au adunat, am verificat în diagonală randamentul obținut, nu era cel mai bun, dar era printre primele. Fondul era în top 3 după active și așa au stat lucrurile câțiva ani buni.


În ultimii ani am observat însă ceva schimbări, dar am amânat să analizez cu atenție performanța contului, mergând pe ideea că plasamentele în Pilonul 2 sunt pe termen lung și nu trebuie privită dinamica VUAN semestrial sau anual.


A venit COVID-19 și fondurile au căzut puternic. Practic, industria a pierdut la total active cât acumulase în ultimele 5 luni. Nasol.


Zic: a sosit vremea să ne uităm pe cifre.


Am verificat VUAN, adică valoare unei unități de fond și am observat că, față de alte fonduri, administratorul meu a coborât destul de mult.


În plus, față de alți administratori, a recuperat mai greu pierderea provocată de COVID-19.
Compar cu alte fonduri/administratori și mai observ că, dacă aș fi optat de la început (luna mai 2008, când au intrat primii bani pe P2) pentru alt administrator, mai bun în prezent, aș fi avut cu vreo două mii de lei în plus în cont.


Mă uit și pe VUAN din perioada mai 2008 – februarie 2020 si observ că administratorul meu a mers bine o perioadă, apoi a scăzut ușor, dar constant, iar administratorul candidat a urcat constant și l-a lăsat în urmă pe al meu cu două lungimi de barcă.


Arunc un ochi și pe rata de rentabilitate a fondurilor pe ultimii 5 ani, disponibilă la ASF, si m-am convins că a venit timpul să mut contul P2 la administratorul candidat.


Câteva telefoane, câteva mesaje, curier, semnături, iar curier și, în final, după vreo o lună și ceva, activul s-a mutat la noul administrator. Sper că am luat o decizie buna.


Voi analiza cu atentie performanta anuala a noului administrator si, daca lucrurile merg bine, rămânem în relație. Dacă nu, migrăm în altă parte. După doi ani, nu costă nimic transferul.

Urmariti https://asfromania.ro/…/statistici-pens…/evolutie-indicatori, punctul 5, Ratele de rentabilitate ale fondurilor.”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele