Cum să îți amenajezi grădina în stil rustic

Vrei sa-ti amenajezi gradina in stil rustic? In acest articol vei gasi o serie de recomandari si imagini inspirationale

0
gradina in stil rustic

De o aparenta simplitate si plina de farmec, gradina rustica este solutia ideala pentru cei care vor sa simta bucuria si relaxarea naturii.

 

Gradina rustica este asociata cu salbaticia si cu suprafetele nefinisate. Cateva caracteristici atemporale, cum ar fi vopseaua de tip peeling, decolorarile, piatra naturala, lemnul, florile fac ca stilul rustic sa fie unul dintre cele mai durabile si autentice proiecte de design exterior.

Aspectul rustic nu este foarte costisitor de realizat. Gradina in stil rustic se bazeaza pe simtul estetic al proprietarului, nu are reguli complicate, se poate adapta usor la conditiile de mediu si poate include ceea ce exista deja in gradina/curte, de la tufe salbatice pana la pomi.

Elementele cheie ale gradinii rustice

Casa este punctul focal al peisajului , de unde vei incepe sa proiectezi valuri de gazon / iarba si paturi de flori. Primul val este plantatia din jurul casei unde plantele cresc mai strans intre ele. Fiecare val ulterior ar trebui sa ia un aspect mai natural, mai rasfirat, ca sa se amestece treptat cu peisajul din jur.

Foloseste multe culori si nu te gandi prea mult daca acestea se potrivesc sau nu. In mod deosebit, planteaza flori in diferite nuante si alege soiuri de camp, salbatice, nu neaparat variante hibride. O idee buna este sa le pui in ghivece de lut, chiar si sparte, in mai multe zone din gradina ta.

Daca ai o gradina mare, planifica mai multe zone de relaxare pentru diferite ore ale zilei si pentru diferite activitati: un hamac pentru culcare sau lectura, o masa de gradina mica si cateva scaune pentru conversatie si o masa mai mare pentru divertisment.  Nimic nu este mai frumos decat sa iti incepi dimineata cu o cafea in gradina bucolica si sa iti inchei ziua la un ceai sau la o bere afara la racoare.

Include materiale naturale. Un element foarte important in amenajarea unei gradini in stil rustic este piatra naturala. Incepand cu placarea soclului casei si continuand cu placarea gardurilor, pavarea zonei de relaxare, pavarea aleilor, piatra are rolul de a crea un mediu cat mai firesc si se imbina perfect cu toate celelalte elemente naturale.

Cum ai putea descrie stilul rustic fara sa pomenesti lemnul? Acest lucru este aproape imposibil, deoarece este un element care sta la baza acestei estetici. Cum il poti folosi? Ei bine, lemnul poate fi folosit in constructia gardurilor, bancilor, a unor rafturi sau suporturi pentru ghivece.

De asemenea, un leagan din lemn poate fi locul in care sa te relaxezi dupa-masa. Un lucru este, insa, foarte important: lemnul nu ar trebui sa fie foarte prelucrat sau finisat.

Foloseste crengi, busteni sau radacini de copaci mari care inca au scoarta sau care nu sunt slefuite. Astfel, aspectul va fi unul ce se va lega si mai mult de tema rustica.

Ce tipuri de plante si flori sa folosesti in gradina rustica

Un peisaj bucolic include adesea arbustii si copaceii specifici zonei.

Grupeaza plantele si florile pentru un impact cat mai mare si include mai multe soiuri, pentru a adauga un plus de naturalete si culoare. Unele plante clasice care sunt bine adaptate acestui tip de design sunt: liliacul, trandafirii, hortensiile, nalbele.

Sfat: Incepe intotdeauna cu plante care sunt reprezentative pentru zona ta si apoi completeaza cu soiuri din alte colturi ale lumii.

Gradinile rustice cu mult spatiu ar trebui sa includa flori care se inmultesc singure, rapid. Nu lupta cu natura pe masura ce florile se raspandesc, bucura-te de ele.

Gradinile cu umbra sau cu semi-umbra sunt deosebite si la fel de atractive ca si cele unde abunda lumina.  Cele mai recomandate plante perene pentru umbra si semiumbra sunt soiuri cu flori si frunzis decorativ dar si plante perene acoperitoare de sol precum: Călțunul doamnei, Astilbe, Heuchera, crinii Hosta, Floarea de nu-ma-uita), Lacramioarele (Convallaria majalis).

Foloseste pergole arcuite din fier sau lemn pentru plantele sau florile cataratoare.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele