France Presse: Majoritatea la putere își mobilizează trupele împotriva magistraților

0

Cote obligatorii de manifestanți, sloganuri transmise prim mail, autocare rechiziționate: stânga la putere în România își mobilizează trupele pentru o mare manifestație împotriva „abuzurilor” magistraților, sâmbătă, la București. Așa prezintă agenția internațională de presa France-Presse protestul social-democraților din Piața Victoriei.

“Îi așteptăm pe toți cei care doresc să trăiască într-o țară liberă, (…) unde drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt respectate”, a anunțat șeful stângii, Liviu Dragnea.

Condamnat în 2016 la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală și acum amenințat de un verdict iminent într-un alt proces, Dragnea vrea să denunțe “abuzurile” sistemului judiciar, notează AFP.

Acestă figură controversată a scenei politice se declară victima unui “stat paralel care parazitează instituțiile” și nu a încetat, de la ajungerea în fruntea țării, la finele lui 2016, să își accentueze presiunea asupra magistraților.

Potrivit acestuia, “mai multe sute de mii de persoane”, membri și simpatizanți ai PSD, sunt așteptați în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului.

Capitala este în mod tradițional apropiată de centru-dreapta, astfel PSD a pus în practică un plan detaliat pentru a “ocupa” această piață, teatru de peste un al unor proteste împotriva unei controversate reforme a justiției dorită de PSD.

Potrivit numeroaselor mărturii publicate de mass media, aleșii locali, directori de școli și de spitale au făcut presiuni asupra subordonaților lor pentru a merge la București. „Au fost închiriate autocare și trenuri speciale, au fost rechiziționate mașini și au fost solicitate contribuții financiare”, notează AFP.

Județul Giurgiu (sud), unul dintre cele mai sărace din țară, ar urma să fie reprezentat de 10.000 de persoane, în timp ce parlamentarii social-democrați locali au plătit fiecare echivalentul a 1.900 de euro pentru a finanța această operațiune, potrivit liderului local al PSD, Nicolae Bădălău.

Potrivit unui document publicat de presă, organizatorii au avut cerințe specifice: manifestanți îmbrăcați în alb, un drapel tricolor la fiecare 10 manifestanți și o pancartă la 40 de oameni.

Pliante care invită bucureștenii să iasă în stradă “pentru a apăra democrația și pentru a spune Stop statului paralel care vrea să controleze România” au fost distribuite în cutii poștale din București.

Citește și Codrin Stefănescu ne anunță că PSD nu mai face față: “Sunt cereri de 20 de ori mai mari decât ne putem permite

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele