Conform specialiștilor în domeniu, irigarea prin picurare are avantaje multiple.

0

Cultura de legume are nevoie de irigare pentru a se dezvolta optim. Trecând de la forma rudimentară de a uda constant, însemnând multă muncă fizică, sistemele moderne sunt tot mai apreciate. Cel de irigare prin picurare spre exemplu este avantajos și chiar obligatoriu pentru culturile de legume.

Un sistem de irigare se poate automatiza. La cel de irigare prin picurare se poate seta durata de picurare în funcție de debit, tip de cultură și de perioadă. Instalațiile de acest gen pot permit și fertilizare în același timp.

Se înțelege așadar de ce un sisteme de irigare prin picurare este absolut necesar. Irigarea o puteti face zilnic, cu o frecvență care impune de la sine necesitatea de a organiza acest ”ritual” în mod practic.

Ce implică un sistem de irigare prin picurare:

Sursa de apă pentru un astfel de sistem poate fi chiar fântâna sau rețeaua centralizată, după caz, un bazin de stocare de ce nu. La culturile din sere și solare cantitatea de apă folosită va fi una mare, așadar pentru a fi rentabil trebuie să vă orientați spre acea sursă de apă ieftină.

Sistemul de irigare prin picurare implică:

– Filtrul, care este de altfel obligatoriu. Acesta este dimensionat în funcție de calitatea apei și de suprafață;

– Conducta care distribuie apa – este vorba de o țeavă din polietilenă, cu dimensiune ce depinde de câtă apă este necesară sau în funcție de care este sursă de apă.

Linia de picuare – fie bandă, cum se găsește spre exemplu la Nuoricum.ro, fie tub, se va amplasa cu distanță de maxim 60 cm una de alta. La cultură de legume spre exemplu recomandarea este despre o bandă cu diametru de 17 mm, cu distanță între picurători de 20 de cm și debit de 1 litri per ora, per picurător.

Bandă de irigare – aceasta se montează pe sol.

Irigarea prin picurare este optimă pentru cazurile în care se impune o cantitate precisă de apă, pentru a face economii desigur. Totodată, se remarcă și accesul bun între rânduri. Avantajele sunt multiple și se referă la:

– A vă asigura că fiecare plantă are cantitatea optimă de apă;

– Reduceți pierderile dacă ne gândim că fiecare etapă de dezvoltare a culturii implică anumite necesități. Specialiștii spun că se poate reduce consumul de apă cu până la 40%, pentru că se distribuie apa uniform și nu se mai pierde la fel de multă apa prin evaporare.

Citeste despre Petre Daea îi laudă pe berari

Avantaje sunt și din punct de vedere al calității produselor. Prin irigare corespunzătoare folosind un sistem prin picurare se udă direct solul și se evită umezirea plantelor. Drept urmare nu se mai dezvoltă la fel de multe boli și dăunători, tratamentele chimice sunt evitate astfel încât cultură nu va mai fi poluată.

Irigarea va fi doar la nivelul plantei, nu și între rânduri, menținând așadar și un stil practic de a desfășura și alte activități agricole în mod practic. Eficientizarea modului de irigare a plantei înseamnă și mai puțină buruiană ce se poate dezvolta printre legume. Instalarea în sine nu este dificilă, cum nu este nici exploatarea sistemului. Acesta va fi reglat corespunzător nevoilor și va face munca agricolă mai eficientă. Este așadar un sistem care permite creșterea productivității.

Un astfel de sistem de irigare este mai nou și unii sunt mai sceptici când vine vorba mai ales de culturile extinse. Eficienţa irigării prin picurare este însă avantajoasă în mod demonstrativ, mai ales că implică un consum rentabil de apă. Costurile pe care le implică trebuie așadar raportate la efectele pe termen lung, la avantajele vis a vis de cultură de legume, dar și de cel responsabil de îngrijirea acesteia.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele