Consiliul Concurenței amenință cu investigații dacă furnizorii de gaze nu scad prețurile de la 1 iulie

0

Consiliul Concurenței anunță într-un comunicat de presă că prețul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici după liberalizarea pieței din 1 iulie trebuie să scadă și amenință cu investigarea cazurilor de abuz de poziție dominantă și a înțelegerilor anticoncurențiale dacă furnizorii de gaze vor avea un comportament incorect.

 

Instituția avertizează că atât pe palierul angro cât și pe cel cu amănuntul (client casnic), ”trebuie să se manifeste un mediu concurențial normal, astfel încât preţurile să se formeze liber pe baza cererii şi ofertei, în condițiile în care există doar doi mari producători interni, iar doi furnizori mari asigură aproximativ 90% din consumul clienților casnici”, potrivit unui comunicat de presă.

Operatorii economici mari trebuie să acționeze responsabil atât în relația cu concurenții lor mai mici, cât și cu clienții și să nu folosească abuziv poziția dominantă sau să nu realizeze înțelegeri anticoncurențiale, arată Consiliul Concurenței.

În același timp, este foarte important pentru evoluția piețelor concurențiale ca la sursa internă de gaze naturale să aibă acces furnizorii (atât mai mari, cât și mai mici) și consumatorii care (prin cantitățile consumate și parametrii tehnici de funcționare) au potențialul de a realiza achiziții direct de la această sursă.

”Ne dorim ca procesul de liberalizare să asigure cliențiilor casnici condițiile pentru a-și modifica contractele de furnizare a gazelor naturale astfel încât să obțină cel mai bun preț și cele mai bune servicii asociate. Consumatorii trebuie să aibă încrederea că pot schimba în mod liber furnizorul, fără ingerințe din partea furnizorului actual al operatorului sistemului de distribuție. În acest fel, consumatorii pot genera o presiune concurențială care se poate transmite pe lanțul producție-furnizare și poate determina obținerea unor condiții contractuale mai favorabile”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Concurenței.

 

Consumatorii pot evalua ofertele accesând comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe site-ul autorității de reglementare, www.anre.ro.

 

Liberalizarea are loc în contextul în care prețul gazelor naturale pe piețele externe înregistrează o tendință de scădere, ceea ce trebuie să conducă la o reducere a prețurilor pentru consumatori.

1 iulie 2020 marchează începutul trecerii unui număr de circa 3,4 milioane de clienți casnici din piața reglementată de furnizare a gazelor naturale în cea concurențială.

Citește și: Piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele