Colibița Bike Fest după 9 ani de muncă, dedicare și pasiune. Încotro?

0

Vremurile pe care le trăim sunt cu totul excepționale, cu toții căutăm răspunsuri și așteptăm să vedem care va fi noul curs al vieții. Nu știm când lucrurile vor reveni cu adevărat la normal, când vom putea merge la o petrecere sau de ce nu la un festival.

Titanii festivalurilor din România –  Untold, NeverSea, Electic Castel, Summer Well sau Jazz in the Park nu au fost anulate, dar au fost amânate până în 2021. Dar ce se va întâmpla cu evenimentele mai mici, care sunt la fel de importante pentru comunitate și care au animat an de an verile?

Un asfel de eveniment, important pe plan local, dar care ar fi putut avea un impact masiv la nivel național este și evenimentul Colibița Bike Fest, care după cum îi spune și numele este un festival pe două roți. Desfăsurat în inima naturii, mai exact la „marea de la munte” după cum este numit lacul Colibița, evenimentul reunea anual, în luna august, nu doar iubitorii de ciclism și natură, dar și pe cei care voiau să se detașeze de mediul contidian și să evadeze din zona de confort.

Vas Robert, unul dintre organizatorii evenimentul, ne va povesti mai multe despre eveniment, despre cum este să organizezi un astfel de festival și care a fost motivația din spatele acțiunii.

Când a fost prima ediție a festivalului Colibița Bike Fest?

Prima ediție a festivalului Colibița Bike Fest a fost în anul 2010, atunci când cei mai implicăți din comunitatea de biciclișți din Bistrița au mers, au găsit locul, au discutat cu autoritățile și li s-a ivit ocazia creării unui eveniment de bike la baza lacului de acumulare Colibița, la 40km de Bistrița.

Cine organizează festivalul ?

În organizarea festivalului s-au implicat bicicliștii acelor vremuri, ajutați de oameni dornici de un eveniment de acest gen. Pe parcursul anilor, organizarea a devenit din ce în ce mai complexă, în echipa alăturându-se voluntari și oameni pasionați de ciclism. În ultimii ani de organizare, toată treaba a fost făcută sub tutela unei asociații sportive deja existente pentru a putea primii legal sponsorizări în bani ( chiar dacă acestea au fost foarte mici ). Printre organizatori, mă număr și eu.

Ce suport oferă autoritățile locale ?

Autoritățile locale au arătat un interes asupra acestui eveniment mai mult sau mai puțin din punct de vedere politic. Primăria Bistrița Bârgăului ne-a ajutat în fiecare an, punând la dispoziție locul și câteva materiale de care aveam nevoie.

De asemenea, ajutorul din partea Consiliului Județean a fost foarte slab, aceștia ignorând și prefăcându-se o grămadă de timp că nu există acest eveniment. Drept urmare, ne-am „descurcat” și fără ajutorul autorităților, deși cu ajutorul acestui eveniment am reușit să punem județul Bistrița-Năsăud pe harta tuturor categoriilor de ciclism din țară și străinătate.

Direcția Județeană de Sport și Tineret ne-a ajutat în fiecare an, punând la dispoziție uneltele necesare construirii de trasee și marcaje ale acestora, ba mai mult, în unii ani a reușit să pună la dispoziție mijloc de transport care să ducă organizatorii și voluntarii la muncă acolo și să îi aducă înapoi în Bistrița la sfârșitul zilei.

Câți participanți a numărat fiecare ediție?

Fiecare ediție a crescut de la an la an, numărul participanților activi cât și ca spectatori a crescut, fapt care a putut doar să ne bucure și să ne crească interesul nostru ca organizatori pentru acest eveniment.

Care este tema evenimentului? Care sunt condițiile de participare la eveniment ? De unde vin participanțîi și cine este publicul?

Tema evenimentului, după cum spune și numele acestuia, este Bike Fest ( festival de ciclism care cuprinde mai multe ramuri precum : BMX Dirt Jump, MTB Dirt Jump, Trial, Dual, XC Maraton, Street Jam ). Colibița Bike Fest era singurul eveniment de acest tip din țară, care înglobează atâtea ramuri ale ciclismului montan și nu numai.

Colibița Bike Fest oferea posibilitatea participării la fiecare dintre disciplinele menționate în schimbul unei sume de 35 – 40 RON ( aceasta fiind una dintre cele mai mici sume de participare la un concurs de ciclism la noi în țară). Toți cei care voiau doar să asiste, să folosească traseele, să campeze sau erau doar în trecere, nu trebuiau să plătească vreo taxă.

Participanții la concursurile de ciclism vin din toate colțurile țării: Constanța, Bucureșți, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Alba, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Bistrița, Iași, Suceava, dar și din străinătate Ungaria, Serbia etc.

Publicul, la fel ca participanții, venea de pretutindeni pentru atmosfera celor 3 zile de Colibița Bike Fest. Aceștia pe timpul zilei puteau să participe la diferitele activități oferite de către organizatori (freesbe, water balloon fight etc. ), asistau la antrenamentele riderilor pe diferitele trasee, ascultau muzică, se relaxau la zona de hamace sau mergeau și vizitau stațiunea din jurul lacului Colibița, iar seară aveau parte de petreceri în jurul focului de tabăra.

Unde s-au cazat participanții?

Organizatorii CBF au pus mereu la dispoziție o zonă special amenajată pentru campare cu cortul, chiar lângă festival, dotată cu toalete publice. Oricine voia să campeze nu trebuia să plătească nimic. De asemenea, mulți dintre participanții festivalului, luau cu asalt cabanele și pensiunile din jurul lacului, rezervând loc cu mult timp înainte. Acest lucru a dus la dezvoltarea zonei și a afacerilor locale, aducând plus valoare zonei.

Cine au fost sponsorii?

Sponsorii și partenerii noștri au fost firme și companii mici și medii din județul Bistrița-Năsăud, care s-au implicat în realizarea acestui proiect în fiecare an.

Ce piedici ați întâmpinat și din partea cui?

Piedici pot să enumăr o grămadă, chiar și amenințări. De exemplu, în ultimele zile de pregătiri au venit diverși indivizi care cereau bani sub pretextul că ei îl cunosc pe proprietarul terenului și o să strice traseele – asta în timp ce noi am discutat cu primăria Bistrița Bârgăului, care și-a dat acordul pentru folosirea timp de 3 zile a spațiului.

Alte piedici au fost puse din partea autorităților locale precum Poliția Județeană Bistrița, care în loc să ajute la dezvoltarea acestui eveniment prin implicare la acțiuni ce țin de ei, aceștia au încercat să găsească cât mai multe nereguli ( închiderea drumului timp de 3 ore cu posibilitate de ocolire pusă la dispoziție de organizatori). De asemenea, Consiliul Local și instituțiile abilitate din conducerea județului nu au pus niciodată la dispoziție o Ambulanță pentru perioada evenimentului, aceasta fiind plătită din sponsorizării. Costul amplasării unei ambulanțe acolo este uriaș.

Ce plus valoare a adus acest eveniment asupra comunității?

Acest eveniment a pus județul Bistrița-Năsăud pe harta ciclismului din România și din străinătate, a adus anual peste 3000 de persoane care se cazau și se plimbau prin zona Colibița. Acest loc a beneficiat de promovare anual datorită evenimentului. De asemenea, tinerii aveau un festival aproape de orașul lor. În plus, festivalul a promovat sportul în județ, a dus la creșterea afacerilor locale, la creșterea notorietății autorităților locale și a sponsorilor, dar mai ales la creșterea potentialului turistic-sportiv și nu numai din zona Colibița.

De ce nu s-a organizat evenimentul anul trecut?

În toți aceșți ani, festivalul nu a adus profit, ba mai mult, uneori ne-a adus dureri de cap, dar în final ne bucuram că evenimentul avea loc. Mereu a fost greu, dar la sfârșitul festivalului eram mulțumiți să fim pe 0 cu cheltuielile. În anul 2018, am scris personal un proiect cu care am reușit să câștigăm locul 2 la un concurs de proiecte organizat de Consiliul Local Bistrița Năsăud.

Cu tot cu aceste fonduri nerambursabile câștigate, cu tot cu sponsorii care ne-au ajutat, din cauza birocrației „foarte pompoase” și cu interpretare destul de subiectivă, am ajuns să punem o mâna de oameni, mâna de la mâna pentru astuparea unei datorii de 1600 RON. Probabil managereala proastă a finanțelor a făcut ca acest lucru să se întâmple. Dar și așa, pe lângă această datorie care a trebuit stinsă din bani proprii, la care s-a adăugat un interes foarte scăzut din partea autorităților județene și locale, m-a făcut, pe mine personal, să nu mai vreau să mă implic în realizarea acestui proiect, simțind doar bețe în roate.

Care sunt planurile de viitor?

Mi-ar plăcea foarte mult să avem un eveniment precum a fost Colibița Bike Fest și m-aș implica cu drag atâta timp cât și autoritățile, cât și oamenii o să poată să conștientizeze potențialul unui asemenea eveniment la noi în județ. Toată muncă noastră, 9 ani de zile, scândură cu scândură, șurub cu șurub, au fost dărâmate și le-am pierdut urmă. Scenă construită de noi, rampele construite și proiectate de noi, starturile, scările, masă și pupitru de DJ, bar, poartă de start, au disparut, iar autoritățile locale au ridicat din umeri.

Mai multe detalii despre acest eveniment puteți găsi aici: https://www.facebook.com/colibitabikefest/

Citește și Ce evenimente importante au fost anulate sau amânate din cauza COVID-19?

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele