CNS “Cartel Alfa” și angajații MNIR cer demiterea managerului Ernest Oberländer-Târnoveanu

0

Pe fondul unui management ce contravine cerințelor insuflării spiritului de echipă în rândul subalternilor, iar planul managerial de dezvoltare culturală a Muzeului Național de Istorie a României contrazice opiniile specialiștilor avizați, managerul instituției a făcut o serie de afirmații care au stârnit reacții adverse din partea salariațiilor muzeului. Conducerea CNS “Cartel Alfa”, precum și specialiștii profesori – doctori – arheologi salariați, cer demiterea de urgență a managerului MNIR.

Citiți și Scandal fără precedent la Muzeul Național de Istorie a României

Ministrul Culturii se va întâlni săptămâna aceasta cu angajaţii Muzeului Naţional de Istorie a României

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identintăţii Naţionale, a declarat pentru News.ro că se va întâlni săptămâna aceasta cu angajaţii Muzeului Naţional de Istorie a României, pentru a clarifica situaţia apărută în instituţie, după ce managerul Ernest Oberländer-Târnoveanu a făcut mai multe afirmaţii considerate de ei defăimătoare. În plus, el spune că problema celor care fac descoperiri cu detectorul de metale trebuie prevăzută într-o nouă instrucţiune dată de minister.

Lucian Romaşcanu spune că se va întâlni „cât de curând” cu angajaţii Muzeului Naţional de Istorie, iar un grup de lucru – format din arheologi şi muzeografi – va fi constituit pentru a analiza situaţia „detectoriştilor”.

„Există două chestiuni – situaţia de la MNIR şi problema celor care deţin detectoare de metale şi fac descoperiri. Cu directorul m-am văzut zilele trecute, iar cât de curând – zilele acestea – mă voi întâlni şi cu angajaţii muzeului, pentru că trebuie să ascultăm toate părţile. Înţeleg că a existat o exprimare uşor nefericită a domnului Oberländer legat de domnii de acolo. Nu cred că a avut intenţia de a jigni, cred că doar a vrut să îşi susţină punctul de vedere mai aprig”, a declarat Romaşcanu.

Pentru că la MNIR trebuie să înceapă o serie de lucrări de modernizare şi reamenajare, ministrul spune că atmosfera de acolo trebuie să fie una amiabilă.

„Muzeul Naţional de Istorie a României traversează o perioadă importantă şi trebuie să avem linişte acolo. Înţeleg că domnul Oberlander e bine văzut ca director al muzeului. A trecut de toate evaluările cu note de peste 9. Dacă este o chestiune de afirmaţii, jigniri, cred că vom putea rezolva”.

În ceea ce îi priveşte pe detectorişti, el a spus că „există o instrucţiune dată de minister potrivit căreia este interzisă total activitatea lor. Există lucruri care transcend cadrul penal. Această instrucţiune trebuie retrasă. Trebuie să înţelegem care şi unde este locul cel mai bun pentru păstrarea acestui patrimoniu. Există braconaj peste tot. În privinţa acestei situaţii, directorul Direcţiei Patrimoniu a format un grup de lucru care va analiza situaţia”.

În opinia lui, în momentul în care un cetăţean care descoperă cu detectorul de metal „cea mai mică umă, ar trebui să oprească totul, să acopere, să meargă la autorităţi, care, împreună cu un arheolog, analizează descoperirea şi, dacă este vorba despre ceva de importanţă, dacă este un tezaur, atunci, el va fi remunerat”.

„Detectoriştii au şi o parte bună”, a afirmat ministrul. „Având în vedere că sunt puţini arheologi, există astfel posibilitatea ca ei să descopere lucruri. Însă metoda prin care o fac este problematică – pot deranja situl”.

O decizie pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, într-un proces intentat de Iulian Enache împotriva celor două instituţii, se arată că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Naţional de Istorie a României trebuie să plătească o recompensă de 32.425 de euro celui care a descoperit în 2013, cu ajutorul unui detector de metale, peste 47.000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea, acesta fiind cel mai mare tezaur recuperat de pe teritoriul României până în prezent.

„Ministerul Culturii îşi va apăra şansele până la capăt”, a mai declarat Romaşcanu cu privire la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care nu este definitivă.

Opinia ministrului a inflamat și mai rău spiritele în rândul angajaților MNIR

Eugen Teodor – Arheolog

“Așa deci. Zice dl ministru, diplomat, că ar fi doar o problemă de exprimare (la PSD a devenit un tic: de câte ori se dă cu oiștea în gard – a fost ‘o problemă de comunicare’). Da, bun, este. Chiar ‘sunt’, mai multe, și pot produce un lung șir de citate ale unor ziceri publice.

Nu, este mult mai grav decât o nefericită exprimare. Este nefericitul abuz de funcție, cu acte de vânzare-cumpărare a propriului bun (‘patrimoniul cultural’), este vorba despre tranzacții ilegale, împotriva avizului juridic negativ, este cu deturnare de fonduri, este cu documente dosite, este cu presiune și șantaj, este cu intimidare prin munci de funcționar necalificat, este cu ochi și sprâncene, este cu ‘mumă’ și ‘ciumă’ (nu știu cât de roșie; și ciuma neagră a făcut ravagii), este cu sfidarea colegilor, a consiliului director, este cu un consiliu științific în care nu există nici un arheolog, și așa mai departe, că am obosit cu enumerarea.

Da, domnule ministru. A fost o exprimare nefericită: a dumneavoastră.”

Cu stimă, desigur,
EST

Apelul Sindicatului MNIR către Ministrului Culturii. Angajații muzeului cer demiterea managerului Ernest Oberländer-Târnoveanu

Sindicatul MNIR, având în vedere ultimele declarații ale Ministrului Culturii, Domnul Lucian Romașcanu, ce reduce problema doar la “o ușoară exprimare nefericită”, transmite următorul Apel:

Apel public adresat Domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale

Domnule Ministru,

Vă supunem din nou atenţiei, în regim de urgenţă, o situaţie pe care o considerăm gravă!

La solicitarea recentă a 26 de specialişti din Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) de a se respecta prevederile conţinute în Art. 2.4 din Codul deontologic al Comitetului Internaţional al Muzeelor (ICOM), precum şi a prevederilor Convenţiei europene pentru protejarea patrimoniului arheologic (Convenţia de la Valetta (art.10 – iii), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul general al instituţiei, a declarat public:

„… arheologi care, de ani de zile, consumă resurse şi nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

„Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic aşa . Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Şi asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei şi mai trage şi concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”.

Declaraţiile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu aduc grave prejudicii efortului depus în ultimii 20 de ani pentru salvgardarea şi protejarea patrimoniului, prin aruncarea în derizoriu a arheologiei, o activitate de specialitate definită prin legislaţia naţională şi internaţională, care şi în România este subsumată noţiunii de „serviciu public”. Abordarea domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu are drept consecinţă insinuarea faptului că toată munca şi activitatea de recuperare şi de interpretare a materialităţii trecutului se poate rezolva repede şi ieftin doar apelând la amatorism.

Aceste declaraţii sunt cu atât mai grave cu cât ele sunt promovate în spaţiul public la capătul unui dezastru arheologic produs prin achiziţionarea ilegală a mii de piese descoperite cu detectorul de metale, printr-o practică pe care domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu o impus-o la MNIR, în detrimentul abordării ştiinţifice. Domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, din înaltele sale poziţii publice pe care le ocupă, a patronat autoritar, prin presiune, lipsă de dialog şi dispreţ, încălcarea legislaţiei referitoare la protecţia patrimoniului arheologic (art. 49 din Legea nr. 182/2000). În tot aceşti ani am constatat cu stupoare că Ministerul Culturii nu a efectuat nici un control al modului ilegal în care domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu a înţeles să „îmbogăţească” patrimoniul arheologic al MNIR, în ciuda sesizărilor noastre.

De asemenea, la nivel public, domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, în condiţiile în care ocupă şi funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, duce o campanie virulentă care, practic, încurajează distrugerea siturilor şi contextelor arheologice, deopotrivă cunoscute sau nerepertoriate, prin „îmbogăţirea patrimoniului muzeal” cu piese descoperite cu detectorul de metale. Nu mai pot fi tolerate astfel de abordări cantitative, după cum nu se poate accepta jignirea unei întregi categorii profesionale. Nu mai poate fi tolerată achiziţionarea pieselor cu provenienţă incertă prin acţiunile inacceptabile ale domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Considerăm că, fiind rezultatul unor încălcări ale legii, contractele de vânzare-cumpărare în baza cărora au fost achiziţionate piesele descoperite cu detectorul de metale sunt nule de facto.

Toate aceste acţiuni ale managerului general al MNIR se înscriu într-un context mai amplu de destructurare a activităţii de cercetare în instituţia pe care o manageriază şi de măsuri de interzicere a participării specialiştilor din această instituţie la competiţiile naţionale de proiecte (fapte pe care le-am relevat şi criticat în recenta scrisoare deschisă adresată domniei voastre, în calitate de Ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale).

Nu mai putem tolera stilul domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu de coordonare a MNIR (stil susţinut şi de o parte a echipei manageriale) care presupune constant, zilnic şi la nivelul fiecărei acţiuni sau activităţi, o combinaţie de autoritarism, dictat, presiuni şi jigniri, precum şi refuzul discuţiei şi al dezbaterii (aşa cum probează şi recentele declaraţii ale domniei sale). Conflictul şi vrajba care scindează instituţia au atins niveluri absolut nocive în perspectiva unei prestaţii pozitive în cadrul public. Nu mai putem tolera acţiunile regimului supra-birocratizat care a fost instaurat la MNIR, un regim marcat de conflicte de interese şi de dispreţ pentru disciplinele istorice şi arheologice pentru care ne-am pregătit.

Având în vedere cele menţionate, solicităm următoarele:

1. Demiterea domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu din fruntea Muzeului Naţional de Istorie a României;

2. Sesizarea Comisiei Naţionale de Arheologie pentru retragerea atestării domniei sale din Registrul Arheologilor din România, pentru încălcarea prevederilor Codului Deontologic al Arheologilor din România;

3. Înlocuirea domniei sale din fruntea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

4. Solicităm Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în calitate de Ordonator Principal de Credite, dispunerea unui control al modului în care s-a efectuat „îmbogăţirea patrimoniului” colecţiilor MNIR prin achiziţionarea, prin încălcarea legii, a unor piese arheologice şi numismatice descoperite cu detectorul de metale, dar şi sesizarea organelor abilitate.

5. Urgentarea demersurilor de amendare şi îmbunătăţire a legislaţiei privind patrimoniul arheologic naţional, în aşa fel încât situaţii catastrofale precum cea de la Muzeul Naţional de Istorie a României să nu se mai poată repeta în alte instituţii de profil din România.

Cu consideraţie,

Adela Bâltâc, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Cătălin Bem, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Ionuţ Bocan, Muzeograf, Arheolog Secţia de Arheologie, MNIR

Corina Borş, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Paul Damian, Director adjunct, Arheolog, MNIR

Alis Nicoleta Dumitraşcu, Muzeograf, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR

Emil Ionuţ Dumitraşcu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Irina Ene, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Constantin Haită, Cercetător, Arheolog, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice – Compartimentul Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”, MNIR

Cătălin Lazăr, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Cătălina Mihaela Neagu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Rodica Oanţă-Marghitu, Şef Birou, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, Arheolog, MNIR

Sorin Oanţă-Marghitu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Eugen Marius Paraschiv, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Irina Petroviciu, Cercetător, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice, MNIR

Dragomir Nicolae Popovici, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Valentin Radu, Cercetător, Arheolog, Secţia Investigaţii Fizico-chimice şi Biologice, Compartimentul Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey”, MNIR

Alexandru Raţiu, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Andra Samson, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mihaela Simion, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Christina Elena Ştirbulescu, Muzeograf, Arheolog, Secţia Cabinet Numismatic şi Tezaurul Istoric, Birou Tezaurul Istoric, MNIR

Eugen Silviu Teodor, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Ovidiu Ţentea, Cercetător, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mihai Vasile, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Decebal Vleja, Muzeograf, Arheolog, Secţia de Arheologie, MNIR

Mădălina Voicu, Restaurator, Arheolog, Secţia Restaurare, MNIR

Confederația Națională Sindicală “Cartel Alfa” cere demiterea managerului MNIR

Când demnitatea umană și profesională a specialiștilor care, prin munca și dedicația lor, aduc prestigiu unei instituții este terfelită chiar de către șeful instituției.

“Atragem atenția asupra faptului că aceasta reprezintă o situație fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituții publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristice a gestionării patrimoniului cultural.

Departamentul supus oprobiului managerului general a fost cel care, timp de peste 10 ani, a asigurat, prin veniturile proprii pe care le genera în beneficiul instituției și prin prestația științifică și muzeografică, recunoscută la nivel național și internațional, un statut de excelență pentru Muzeul Național!”

CNS “Cartel ALFA” este alături de Sindicatul Lucratorilor din Muzeul Național de Istorie a României și cere Ministrului Culturii și Identității Naționale demiterea unui asemenea manager care discreditează o intreagă categorie profesională.

Ministerul Culturii și Identității Naționale

#niciopotcoavadecalmort #demnitate #solidaritate

Nota redacției: Derapajul managerial adus în prim-plan al lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, precum și acuzațiile venite din partea angajaților la adresa acestuia, au iz penal și atrag după sine sesizarea organelor abilitate ale statului.

Pentru menținerea neglijenței la nivel managerial precum și lipsa de reacție corectă, punerea în dificultate a protejării Patrimoniului Național Cultural și incapacitatea de a coordona într-un mod benefic activitățile pe calea promovării culturii românești, se impune demiterea de urgență a managerului Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele