Bulgaria are șanse bune să adere la euro în 2023

0

Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), bulgara Kristalina Georgieva, a declarat că aderarea Bulgariei la Zona Euro în 2023 este deplin realizabilă.

 

Georgieva a precizat că a discutat acest subiect cu președinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde, în marja Forumului economic de la Davos.

“Christine Lagarde vede o dezvoltare pozitivă în ceea ce privește Bulgaria. Ea se așteaptă că aceste proiecte de aderare la Zona Euro să se realizeze așa cum este prevăzut”, a declarat Georgieva.

Ministrul bulgar al Finanțelor, Vladislav Goranov, a anunțat recent că Bulgaria ar trebui să adere înainte de aprilie 2023 la mecanismul ratelor de schimb ERM II, denumit “antecamera euro”. Este vorba de cadrul de reglementare bancar din Zona Euro și de sistemul de paritate fixă în care un stat trebuie să rămână doi ani înainte de a intra în Zona Euro.

Citeste despre salariul-minim-din-uniunea-europeana-intre-300-si-2-000-de-euro

Cel mai sărac stat din UE, Bulgaria, menține moneda sa ancorată de euro, din 1999, la o cotație fixă. Ori mecanismul ERM II prevede că moneda națională poate fluctua într-un palier de plus/minus 15% timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Bulgaria aplică din 1997 un regim de austeritate fiscală care îi permite menținerea indicatorilor macro-economici stabili și un nivel redus al datoriei publice (28% din PIB în octombrie 2019).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele