Boris Johnson nu are probleme cu ruperea de UE fără acord

0
Boris Johnson, premier UK londra

Boris Johnson nu are probleme cu ruperea de UE fără acord. Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că pentru Regatul Unit a sosit momentul să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit fără un acord cu UE privind viitoarele relaţii comerciale, dacă Bruxellesul nu-şi schimbă abordarea la negocieri.

 

La summitul european de joi, UE a transmis Londrei un ultimatum, cerându-i să cedeze în principalele puncte divergente. În caz contrar, odată cu încheierea tranziţiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021 va vedea o ruptură a legăturilor sale cu blocul comunitar.

”Devine clar că UE nu doreşte genul de acord încheiat cu Canada pe care l-am cerut iniţial (…) Ei vor să ne poată controla în continuare libertatea legislativă, pescuitul, într-o manieră care este evident inacceptabilă pentru o ţară independentă”, a spus vineri premierul Boris Johnson, într-o declaraţie televizată.

Geniile și persoanele talentate, imigranții pe care Boris Johnson îi vrea în UK

”Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerţului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluţia australiană. Şi trebuie să o facem cu mare încredere”, a precizat şeful executivului britanic, referindu-se aparent la regulile minimaliste ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

”Aşadar, a sosit momentul pentru mediul nostru de afaceri să se pregătească, pentru transportatori să se pregătească şi pentru călători să se pregătească”, a indicat Johnson.

Per ansamblu, Bruxelles-ul doreşte un acord extins, care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, după modelul celui încheiat de UE cu Canada. Dosarul pescuitului continuă să fie unul dintre principalele obstacole în apropierea poziţiilor – reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice.

Vezi cum arată un purificator de aer anti coronavirus portabil

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele