Avertisment ONU: Epidemia de coronavirus va provoca scăderi de până la 15% a investiţiilor străine directe, la nivel global

0

Conferinţa pentru Comerţ şi Dezvoltare a ONU (UNCTAD) a avertizat că impactul negativ al coronavirusului se va înrăutăţi probabil, un raport al Națiunilor Unite, publicat ieri, arătând că epidemia de coronavirus va provoca o scădere de 5%-15% a investiţiilor străine directe, faţă de estimările anterioare, rezultând numai o creştere marginală în perioada 2020-2021, cele mai afectate urmând să fie sectoarele auto, aerian şi energetic, transmite Reuters, citată de News.ro.

 

Astfel, multe companii multinaționale dintre cele 100 monitorizate de UNCTAD (în calitate de barometru economic global) reduc cheltuielile de capital în regiunile afectate de epidemie, iar 41 dintre acestea au emis avertismente legate de profitabilitate, ceea ce va afecta profiturile reinvestite, o sursă majoră de fonduri pentru investiţiile străine directe, mai indică raportul.

Conform surselor citate, majoritarea avertismentelor legate de profit provin de la companii care depind de consum, ceea ce indică că declinul cererii va avea un efect mai direct asupra profiturilor decât perturbarea producţiei sau a lanţului de aprovizionare.

Un eşantion mai larg, al primelor 5.000 de companii listate, arată că estimările referitoare la profituri au fost revizuite în scădere cu 9% luna trecută din cauza noului virus, care a infectat peste 100.000 de oameni şi a ucis peste 3.000 la nivel global.

 

Industriile auto, aeriană și cea a energiei, cele mai afectate de coronavirus

 

Conform UNCTAD, industria auto (-44%), cea aeriană (-42%) şi cea a energiei şi a materiilor prime (-13%) au fost cele mai afectate de epidemia de coronavirus, raportul citat notând: ”Revizuirile actuale sunt cel mai probabil conservatoare. Impactul negativ al virusului probabil se va extinde şi va creşte”.

Investiţiile directe la nivel mondial au fost de 1.390 de miliarde de dolari în 2019, iar acestea sunt aşteptate să crească cu aproximativ 5% în 2020, arăta UNCTAD în luna ianuarie.

În prezent, agenţia consideră că, dacă epidemia se va extinde și va continua pe parcursul anului, investiţiile străine directe ar putea atinge cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2008.

În acest context, James Zhan, director pentru investiţii şi companii al UNCTAD, a arătat că Asia de Est va suporta cel mai puternic impact al scăderii investiţiilor străine directe.

China a fost al doilea cel mai mare beneficiar al investiţiilor străine directe din lume, astfel că scăderea acestor investiţii în ţară, pe termen scurt, va afecta nivelul fluxului de investiţii străine directe la nivel global, a explicat James Zhan.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele