Autostrada Comarnic – Brașov: Guvernul Orban vrea să facă PPP doar dacă marile instituții financiare vor finanța proiectul

0

Autostrada Comarnic – Brașov, proiect pe care guvernul Dăncilă vrea să îl facă în parteneriat public – privat (PPP) cu o companie chineză, va fi realizat doar dacă marile instituții financiare, Banca Mondială, BERD și BEI, vor accepta să îl finanțeze, arată programul de guvernare făcut public joi de Ludovic Orban.

 

În plus, programul de guvernare arată că proiectul va fi realizat prin PPP doar dacă va exista ”sprijinul Comisiei Europene”, absent în acest moment.

”Autostrada Comarnic-Brasov in lungime de 58,0 km si costuri 997,75 mil. de euro (preturi 2014 MPGT) se va promova ca proiect pilot in PPP, prin dialog competitiv. Decizia se va lua doar daca vom obtine sprijinul Comisiei Europene si daca IFI (Institutiile Financiare Internationale), Banca Mondiala,  BEI si BERD vor fi de acord sa participe la finantarea proiectului. Se va utiliza Studiul de fezabilitate (SF) din 2015, pe un traseu si solutii tehnice moderne si prietenoase cu mediul ambiant (ex. tuneluri)”, arată programul de guvernare.

În acest moment, guvernul demis Dăncilă poartă negocieri pe ultima sută de metri cu un consorțiu chinez pentru a-i acorda proiectul autostrăzii, dar fără a avea sprijinul financiar al marilor instituții financiare internaționale.

Guvernul Tudose a vrut să facă proiectul printr-un parteneriat cu Banca Mondială, dar guvernul Dăncilă a refuzat soluția și a provocat o nouă amânare.

Citește și: Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva ar putea fi deschis, însă cu anumite restricții

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele