ASF, instituție utilă doar pentru unii, mai ales pentru angajații politici

0

Este de notorietate faptul că angajații ASF sunt bine plătiți, chiar foarte bine plătiți și că o parte din conducerea ASF este parașutată politic. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară este oază cu bani și de beneficii pentru loaze sau soți și soții de politicieni.

 

ASF pare că face treabă, dacă ne uităm ce spune Adrian Dumitrache pe Facebook, când compară România și Germania, dar cel mai probabil, se ”face treabă” pentru că legislația e foarte proastă în România.

România vs. Germania

”Aflu dintr-un comunicat al Confederației Naționale a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (CONROM) ca institutia similara ASF-ului din Germania (BAFIN) a primit in 2019 un numar de 360 de reclamatii pe segmentul RCA.

Tot in 2019, ASF a primit 23.609 reclamatii la adresa pietei RCA in anul 2019.
Piața de asigurări auto din Germania este de aproximativ 8 ori mai mare față de cea din România, sustine CONROM.


Mai grav este, spune CONROM, ca in Romania sunt societati (Euroins, spre exemplu) care inregistreaza in prezent 1.500 de reclamatii/luna.

Ce concluzii tragem de aici?

”Piata RCA este prost reglementata, fara nicio indoiala.

Personal, primesc in fiecare zi cel putin 20-30 de notificari despre dosare in care Euroins, spre exemplu, este chemat in judecata (fie de alti asiguratori – mai frecvent, fie de pagubiti) pe segmentul RCA.

In urma cu 6 ani, seful AVUS Romania, Ionel Dima, spunea la un eveniment FIAR ca legea RCA din Austria are cateva pagini.

La noi, legea RCA este foarte stufoasa, dublata de normele ASF, si s-a schimbat de nu stiu cate ori in ultimii ani. Si nu in bine.

Legislatia proasta incarca inutil instantele, iar consumatorii/pagubitii pierd timp, bani si nervi, plus increderea in asigurari/asiguratori (daca aveau).

Cred ca asiguratorii ar trebui sa faca mama lobby-ului pentru ca legislatia RCA sa fie corecta, mai ales din perspectiva clientului. Pentru ca un pagubit multumit, aduce business suplimentar.

Daca asiguratorii corecti se duc instanta cu regrese peste Euroins si City Insurance pentru ca au in spate cohorte de avocati, in cazul unui client persoana fizica, nefamiliarizat cu instantele, intrarea intr-un litigiu cu un asigurator este un demers foarte dificil, care il face de cele mai multe ori sa renunte din start.

Nu toti au bani, nervi si timp sa se adreseze unei instante, nu mai spun de relatii ca sa ajunga la ProTV si sa arate ca Astra Asigurari nu-i plateste despagubirea, cum s-a intamplat acum ceva vreme cand un pagubit a pus masina avariata pe o remorca si a dus-o in curtea fostului lider al pietei asigurarilor.

Si probabil ca de aici vine si castigul (a se citi supravietuirea) unor firme ca Euroins si City Insurance.”

NB!

Atentie! ASF emite doar legislatia secundara. Parlamentul emite legile, iar ASF-ul vine cu norme de aplicare (legislatia secundara).

ASF poate emite opinii cu privire la un proiect de lege, dar nu este obligatoriu ca parlamentarii sa tina cont de ele. Sigur, daca ASF este sub comanda politica, ASF este inutil pentru romanii de rand!

Mesajul unui producător mic de mobilă: Cumpărați produse românești să salvăm economia

Orban nu dorește introducerea de noi restricții

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele