Anton Anton, Ministrul Energiei se confruntă cu probleme energetice

0

Uptade: https://informateca.ro/minerii-in-greva-ministerul-energiei-fara-reactie/

Ministrul Energiei, Anton Anton nu a comunicat încă nimic referitor la discuţia pe care a avut-o în această dimineaţă cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia (CEO). În schimb, directorul general Romgaz, Dumitru Chisăliţă a venit cu o explicaţie referitoare la consecinţele grevei.

 Această grevă nu vine într-o perioadă foarte favorabilă având în vedere condiţiile metereolgice din această iarnă. Dumitru Chisăliţă a explicat într-o intervenţie telefonică la un post tv că centrala nu are destule stocuri pentru a putea livra energia necesară măcar în timpul grevei minerilor.

“Dacă suntem optimişti putem zice că 10 zile n-ar trebui să se întâmple nimic. Cu toate astea dacă ne uităm pe graficele Transelectrica, între ziua de joi şi cea de duminică producţia de (energie pe) cărbune a scăzut cu 17% şi pe fondul reducerii consumului care a existat în weekend,” a declarat Dumitru Chisăliţă.

Soluţionarea acestei probleme ar fi să se ajungă la un compromis între angajaţi şi reprezentanţii sindicatului.

“Dacă ţinem seama de ceea ce au cerut şi alte categorii sociale probabil că procentul (cererea minerilor de majorare salarială – n.red.) nu e mare. Dacă ţinem seama de efortul ăcesta  foarte mare din punct de vedere financiar, la care se adaugă alte costuri suplimentare cum sunt cele introduse la sfârșitul anului trecut, compania n-ar putea să facă faţă unei astfel de situații. De aceea trebui înţelegere între cele două părţi şi o mediere care să nu ne aducă într-o situație de criză”, a mai adăugat expertul.

Pe de altă parte, această criză ar putea fi în contextul unei influenţe estice. Într-un comunicat de presă emis anul trecut, Gazprom declara că urmăreşte să mărească exportul de gaze către Europa de Est, inclusiv România. Astfel, pe fondul acestei vulnerabilităţi şi din lipsa unei soluţii din partea Ministrului, România depinde de Rusia.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele