Angajații care denunță abuzurile de la locul de muncă nu vor mai putea fi sancționați

1
Stres

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Comisia Europeană, angajaţii care au curajul să rupă tăcerea şi să reclame neregurile şi abuzurile găsite la locul de muncă nu vor putea fi sancţionaţi sau concediaţi de angajatorii lor.

Citiți și Două la primărie, două la…, guvernul reabilitează de două ori același stadion

Angajatorii nu vor putea să tragă la răspundere denunţătorul pentru informaţiile pe care le-a dezvăluit. Mai mult, aceştia, vor beneficia de protecţie inclusiv în cadrul procedurilor judiciare, în special prin exonerarea de răspundere pentru dezvăluirea informaţiilor.

Propunerea legislativă Europeană are ca scop protejarea celor care fac publice informaţii legate de corupţie, fraude cu fondurile Uniunii Europene, din sistemul de sănătate publică sau din alimentaţie, achiziţii publice, finanţarea terorismului sau folosirea datelor cu caracter personal.

Angajatul care va decide să facă publice nereguli din compania sau instituţia în care lucrează, va primi gratuit asistenta juridică, iar compania va fi obligată să se asigure că denunţătorul nu este hărţuit la locul de muncă şi că nu este concediat sau retrogradat.

Pentru a avea siguranţa că legea se aplică, Uniunea Europeană obliga firmele şi administraţiile publice, să înfiinţeze departamente în care angajaţii pot raporta neregulile găsite la locul de muncă. Dacă actul normativ care urmează să fie dezbătut în Parlamentul European va fi adoptat, va trebui transpus şi în legislaţia din România.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele