4 iulie – Ziua Națională a Americii

0

Pe 4 iulie, 312 milioane de americani (conform recensământului din 2010) sărbătoresc Ziua Națională sau Ziua Independenței. Ziua Naţională a SUA marchează adoptarea Declaraţiei de Independenţă, ratificată de Congres în 4 iulie 1776, prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente faţă de Regatul Unit al Marii Britanii.

Un stat tânăr : cum s-au pus bazele SUA

După cum știți, America a fost descoperită de Cristofor Columb. Descoperirea Americii se datorează “unei erori norocoase”. Pe baza credinței că pământul este rotund și că Apusul Europei nu este separat de Extremul Orient decât prin Oceanul Atlantic, Cristofor Columb a pornit în anul 1492, să descopere drumul Indiilor spre vest și a nimerit, fără să-și fi dat seama, în America. Primul care își dă seama și anunță lumii descoperirea unui nou continent este Amerigo Vespucci.

Vizitatori străini au sosit și în trecut, dar abia după călătoriile lui Cristofor Columb, în secolele XV și XVI, au început națiunile europene să exploreze și să creeze locuințe permanente pe acest continent. Așa se face că cele treisprezece colonii europene au cerut și și-au proclamat independența în 1776.

 

Declaraţia de Independenţă –  simbol al libertăţii SUA

«Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toţi oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viaţa, Libertatea şi căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimţământul celor guvernaţi, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, şi să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundaţia pe astfel de principii şi organizandu-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranţă şi Fericire» se afirmă în Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, ce-l are ca autor pe  Thomas Jefferson.

Pe aceste idealuri s-au pus bazele uneia dintre cele mai democratice națiuni ale lumii. Declarația de Independență  din 1776 este sărbătorită, cu mare fast, în fiecare an, reprezentând motorul patriotismului americanilor.

 

5  curiozități despre America și americani

America este singura țară din lume ce nu are o limbă oficială;

Statuia Libertății, simbol important al Americii, a fost oferită americanilor de către francezi ca o dovadă a prieteniei dintre cele două popoare;

Patriotismul americanilor este cunoscut în lumea întreagă, iar acest lucru se poate observa şi în denumirile oraşelor, 31 conţinând cuvântul “libertate” (liberty), 35 “vultur” (eagle), iar alte 11 “independenţă” (independence);

Pe 4 iulie, în SUA se consumă cea mai multă bere, depăşind consumul general de Ziua Muncii, Memorial Day, Ziua Tatălui sau Crăciunul;

De-a lungul timpului, trei preşedinţi americani au murit în această zi. John Adams şi Thomas Jefferson au decedat ambii pe 4 Iulie 1826, primul de bătrâneţe şi al doilea din cauza unei deshidratări, în timp ce James Monroe a murit de tuberculoză în 1831.

 

În 4 iulie, oriunde s-ar afla în lume, americanii sărbătoresc cu mare fast, prin focuri de artificii, parade, concursuri de mâncat hot-dog, jocuri de baseball şi reuniuni de familie cu barbeque, pop-corn, multă bere şi coca-cola.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele