De luni avem voie sa ieșim la terasă. E știrea momentului. Președintele, guvernul, comitetul de urgență, grupul de comunicare strategică – toți au căzut de acord că putem, în sfârșit, să ne bucurăm de o bere la restaurant. Să ciocnim pentru asta!
Cum se văd, însă, lucrurile din partea patronilor de restaurante? Cu ce așteptări încep această săptămână luminată horecarii?
Circumspecție și nesiguranță. Acestea sunt cele mai potrivite cuvinte care să descrie situația. După ce și-au văzut afacerile spulberate într-o clipită și lipsiți de orice orizont de predictibilitate, acum, în momentul în care li se permite, în sfârșit, să înfigă drecul în dopurile uscate de atâta așteptare, acești oameni nu sunt nici pe departe optimiști. Și la ce te-ai putea aștepta atunci când guvernul, chiar prin vocea prim ministrului, îți spune clar, în față, că reprezinți o pierdere neglijabilă, de doar 1,5% din buget?
Cu siguranță, horecarilor le-ar fi plăcut să primească ceva mai multă considerație din partea unui politician liberal, care ar fi putut să vadă dincolo de această cifră “insignifiantă” și să realizeze că pierderile se întind mult pe orizontală, în ramificații economice complexe.
Aici am putea să menționăm chiar și numai furnizorii locali sau importatorii care aprovizionează aceste afaceri cu produse alimentare, laolaltă cu furnizorii de diverse multe alte servicii necesare într-un restaurant. Ca să nu mai amintim de sutele de mii de angajați din acest domeniu, care acum fac adevărate acrobații financiare pentru a reuși să își mențină echilibrul economic doar cu șomajul tehnic acordat de stat.
Controale și situația economică a țării
Dincolo de lipsa de empatie a politicienilor, cu care, de altfel, sunt obișnuiți, patronii Horeca se mai tem de două lucruri: controalele și situația economică ce va urma.
În primul caz, al controalelor, acțiunile au început deja de săptămâna trecută. Plictisiți de lipsa de acțiune din ultimele luni, inspectorii zecilor de instituții care supraveghează Horeca și-au făcut plinul mașinilor de serviciu în așteptarea zilei de 1 iunie. Pe lângă țintele cunoscute, acum vor vâna cu intransigență și ultimul spălător de vase din bucătărie care nu va avea masca pe figură.
Ce spun antreprenorii din Horeca despre deschiderea teraselor
În al doilea rând, situația economică din perioada următoare nu este deloc de natură a încuraja consumul în afara casei. Clienții, speriați la rândul lor de incertitudinea zilei de mâine, au tăiat deja de pe listă multe “plăceri vinovate”, cum ar fi ieșitul la restaurant. Industria Horeca este văzută încă sub forma unui lux, pe care mulți nu vor vrea sau nu vor putea să și-l mai permită.
În plus, fluxul de turiști, firav cum era, a dispărut complet, ceea ce se va vedea direct, în primul rând, în Horeca. La asta se mai adaugă și lucrul de acasă al angajaților, ceea ce se traduce în volatilizarea zecilor de mii de mese de prânz care erau consumate zilnic în oraș.
În aceste condiții incerte, ziua de 1 iunie și cele ce îi vor urma sunt așteptate cu destul pesimism de majoritatea celor care și-au construit afaceri în această industrie.
Pentru că cei mai mulți dintre noi lucrăm încă de acasă și nu suntem obligați să ajungem la birou la prima oră, să ne îngăduim să întârziem luni seara la încă o bere în plus, așa, în amintirea chefurilor de altă dată. Și nu uitați de tips. Fiți generoși, acum chiar e nevoie.
autor: Tiberiu Fueriu